Meteorit åkte spårvagn i Helsingforsnatten
Natten mellan tisdag och onsdag hade en spårvagn i Helsingfors en lite annorlunda resenär – en 4,5 miljarder år gammal meteorit som flyttade till ett nytt hem.
Den osedvanligt gamla resenären har bott i Mineralkabinettet vid Domkyrkan i Helsingfors i 115 år. Nu var det dags att säga upp kontraktet och hitta en ny bostad.
Den nya lägenheten finns i herrgården vid Helsingfors universitets botaniska trädgård i Gumtäkt, dit den 82 kilogram tunga meteoriten alltså flyttades med hjälp av spårvagn. Meteoriten var nerpackad i en vadderad låda.
Vemodig, men smidig, flytt
Meteoriten hade resesällskap av bland andra överintendent Arto Luttinen från Naturhistoriska centralmuseet Luomus. Han menar att resan väckte många olika känslor.
- Det var lite vemodigt att flytta bort meteoriten från sitt hem, men det var också en rolig och spännande färd, berättar Luttinen.
Orsaken till att färdmedlet blev just spårvagn är att Helsingfors stads trafikverks (HST) nyaste vagnar går smidigare och med mindre vibrationer än till exempel bilar. Speciellt kullerstensgatorna i Helsingfors centrum skulle ha orsakat problem om flytten hade skett med bil.
- Vi funderade också på andra färdmedel, men HST lyckades övertyga oss om att det skulle gå bra. Då resan började var det ännu oklart för mig hur smidig resan skulle bli, men det visade sig snabbt att det skulle gå riktigt bra.
Ingen vet ännu hur meteoriten klarade sig
Riktigt än finns det ändå inte orsak att låta flyttnervositeten släppa.
- Vi har inte packat upp meteoriten ur sin låda ännu. Vitrinen som den ska stå i är inte klar och vi vill inte packa upp och packa ner meteoriten i onödan, det är nämligen packningssituationerna som är de farligaste för den sköra dyrgripen. Visst är jag nyfiken och jag skulle gärna vilja öppna lådan för att ta en titt, men jag räknar med att meteoriten ska ha klarat av flytten och att den är hel, säger Luttinen lite osäkert.
Meteoriten är en av de kändaste och mest uppseendeväckande i Finlands historia. Efter en rymdresa som varade i ungefär 4,5 miljarder år passade den på att ta en sväng över Helsingfors himmel innan den slog ner i Bjurböle i Borgå år 1899.
Smällen och det kraftiga ljuset från nedslaget väckte skräck i människor vida kring. Då dammet hade lagt sig började ryktet sprida sig över världen och meteoriten blev känd också utomlands. En kopia av den blev dragplåster i Finlandspaviljongen under världsutställningen i Paris år 1900.