Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Julkort hjälper romska tiggare

Från 2014
Anita Moisa hoppas få pengar så hon kan resa hem för att fira jul med familjen.
Bildtext Anita Moisa (t.h.) hoppas få pengar så hon kan resa hem för att fira jul med familjen.
Bild: Yle Victoria Wirén

Finländska konstnärer har tillsammans med utländska romer gjort julkort som romerna kommer att sälja i huvudstadsregionen. Korten säljs i förpackningar på sex stycken. Priset är fem euro och försäljaren förtjänar fyra euro.

Korten ska hjälpa romerna att förtjäna tillräckligt mycket pengar så att de kan resa hem och fira jul med sina familjer. Konstnären Elviira Davidow är eldsjälen bakom julkortsprojektet och hon håller tummarna för att justämningen gör finländarna generösa och intresserade av att köpa kort.

- Jag hoppas att romerna lyckas sälja kort så att de får pengar och en möjlighet att åka hem för att fira jul. Korten kan ge både romerna och finländarna julglädje.

Davidow har precis hämtat korten från tryckeriet och i dagcentret Hirundo ska korten sorteras och förpackas i små platspåsar. Romer som var med i kortprojektet fick en dag fotografera sin vardag och varandra med en mobilkamera.

När korten plockas upp ur papplådorna tittar romerna nyfiket efter vilka människor de känner igen på bilderna.

Julkorten sorteras i buntar.
Bildtext Julkorten sorteras
Bild: Yle Victoria Wirén

Första gången publicerat

De som inte själva ville knäppa bilder fick hjälp av Borislav Borisov, som arbetar vid Hirundo. Borislav lyser upp när han ser ett foto som han tagit på ett av korten.

- Wow, det är jättefint. Och det står mitt namn på det! Jag har aldrig fått något kort publicerat förr, jublar Borisov.

Borislav Borisov har tagit originalfotot för jukortet
Bildtext Borislav Borisof lyser av stolthet.
Bild: Yle Victoria Wirén

Bland annat Rosa Liksom, Marja Hakala och Davidow själv har designat korten utgående från fotografierna. Att finländska konstnärer kopplades in i projektet berodde på den snäva tidtabellen.

- Det hade varit möjligt att romerna skulle ha gjort korten från början till slut, men tiden räckte inte till. För människor som inte är vana att göra konstverk är den skapande processen längre och de här människorna har inte så mycket tid. De ska ju också försörja sig, säger Davidow.

Just nu uppskattar man att det finns mellan två hundra och trehundra utländska romer i Finland. De försörjer sig ofta genom att tigga, samla flaskor och sälja tidningen Iso Numero.

Tidningen går bra åt när den är ny, men den utkommer bara tre gånger per år och tidvis går det trögt att sälja den. Därför ser Davidow att det finns en beställning på produkter som romerna kan sälja för att förtjäna pengar.