Jodtabletter till alla barnfamiljer år 2016?

Jodtabletter borde börja delas ut åt alla barnfamiljer vid alla landets rådgivningar, anser en arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet som utrett beredskapen inför kriser inom miljö och hälsa.
Gruppen kom fram till att finländarnas kunskaper om strålning och jod är under all kritik.
– Vi myndigheter har misslyckats med informationen. Vi har inte förstått att läget är så här dåligt, säger Jari Keinänen som leder arbetsgruppen vid ministeriet.
Efter olyckan i Fukushima var det många finländare som hamstrade jodtabletter. Det var det som fick myndigheterna att vakna upp till att finländarna faktiskt inte har jodtabletter i sina skåp, inte ens i områden nära våra egna kärnkraftverk.
– Jodtabletterna är en viktig del när vi talar om beredskap för strålningsolyckor. Om en olycka inträffar är det viktigt att alla har jodtabletter hemma, säger han.
Särskilt viktigt är det inom barnfamiljer, eftersom den radioaktiva joden är speciellt skadlig för barn, unga och gravida.
Vid en olycka gäller det - förutom att hålla sig inomhus - att få i sig en jodtablett innan det radioaktiva molnet kommer. Det är därför som arbetsgruppen vid ministeriet nu vill att staten ska dela ut jodtabletter via mödrarådgivningen.
"Jodtabletter - varför?"
Vid Fredsgatans rådgivning i Borgå 36 kilometer från kärnkraftverket i Lovisa väcker förslaget om jodtabletter mest frågetecken hos de nyblivna mammorna.
– Jo, visst har jag hört om jodtabletter. Men att dela ut på rådgivningen, varför? undrar Fanny Forsblom som är mamma till 2-åriga Erin.
Halvåriga Walters mamma Bettina Lönnholm-Rask får höra om sambandet mellan radioaktiv strålning och jodtabletter första gången när hon träffar Yle Nyheters reporter vid rådgivningen:
- Jag har aldrig hört om det tidigare, men nu kanske man borde skaffa jodtabletter. Vi har ju kärnkraftverk i Finland, säger hon.
Ingen av föräldrarna Yle Nyheter träffar vid rådgivningen har jodtabletter i skåpet hemma och alla undrar varför staten just nu vill börja dela ut dem.
Frågan går till Jari Keinänen på Social- och hälsovårdsministeriet. Varför just nu? Har risken ökat?
– Nej, risken har inte ökat, tvärtom, efter de senaste olyckorna som den i Fukushima har säkerheten i våra kärnkraftverk bara ökat. De är säkrare än någonsin, säger Keinänen.
Ifall arbetsgruppens förslag går vidare börjar man dela ut jodtabletter på rådgivningarna redan år 2016.
Läs Webbdoktorns svar om varför jod ska tas vid strålning.