Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Långa brev och lånekvitton i faraonernas land

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 10:48.
Patricia Berg är den andra att doktorera i egyptologi i Finland.
Bildtext Patricia Berg
Bild: Yle / Ted Urho

År 1969 öppnade Helsingfors universitet upp möjligheten att studera egyptologi. Sedan dess har exakt en person doktorerat i ämnet, år 2009. Den andra blir Patricia Berg som ska disputera på fredag.

Hur en vanlig vardag såg ut och hur man skötte administration är sådant som egyptologerna fortfarande grälar om. -Patricia Berg

I Helsingfors är alla egyptologer som studerat längre än grundkurserna filologer, berättar Berg. Av praktiska orsaker är det alltså språk som de finska egyptologerna ägnar sig åt att studera.

- I Finland finns det ingen egen samling att undersöka. Men vi har också haft utgrävningar, till exempel ett femårigt projekt i Luxor. De som var med där var främst arkeologer, medan mitt arbete baserar sig på texter, säger hon.

Krav på läs- och skrivkunnighet

Bergs doktorsavhandling har analyserat texter skrivna av arbetare i staden Deir el-Medina som ligger intill Konungarnas dal. Arbetarna var ansvariga för bygget av gravarna i dalen och eftersom arbetet var så omfattande var invånarna tvunga att lära sig läsa och skriva.

- Dels var administrationen så omfattande att de behövde kunna det, men så skulle gravarna också dekoreras och det gjorde de bland annat med text, säger Berg.

Förutom administrativa texter skrev arbetarna till varandra i privata ärenden. Det handlade till exempel om kvitton på lån och meddelanden som skickades mellan Konungarnas dal och byn.

- I rättstvister rådfrågade de en gammal, död farao som ansågs vara ett orakel. Det finns en hel del sådana texter. Personer som gjorde längre resor skrev också riktiga brev helt enkelt för att höra hur de där hemma hade det, säger Berg.

Man har tidigare trott att invånarna i byn levde ett väldigt isolerat liv eftersom man ville hålla dalen hemlig. Men baserat på Bergs analyser av texterna rörde arbetarna i Deir el-Medina på sig fritt i Luxor-området.

Morgonöppet: Patricia Berg har lärt sig fornegyptiska

Programmet är inte längre tillgängligt

Finska egyptologer behövs

Den något karikerade bilden av egyptologer som en slags Indiana Jones i jakt på forna rikedomar ser Berg som missvisande.

- Den bilden härstammar säkert från en 1800-talssyn på egyptologer som kolonialister som åkte iväg för att leta efter skatter. Men en skatt i sig säger ingenting. Du kan få ha ett gudahuvud av guld och den är säkert fin att se på. Men om du verkligen vill veta något om en kultur så är det bästa du kan hitta en kalkstensskärva med text på, säger hon.

Eftersom ämnet är så litet i Finland och Berg bara är den andra som doktorerar sedan 60-talet kan man ställa sig frågan om det behövs egyptologer i Finland.

- Ja, det gör det. Det behövs alla sorters vetenskapspersoner i Finland, eftersom det är ett så litet land. Egyptologi är en gammal vetenskap och hela vår civilisation baserar sig på den forna världen, varav den egyptiska är en stor del. Jag tycker absolut att det är ett viktigt ämne att bibehålla, säger Berg.

Dessutom finns det massor kvar att upptäcka. I synnerhet det vardagliga fornegyptiska livet är något som fortfarande omges av många frågetecken.

- Forskningen har varit väldigt koncentrerat på faraoner, kungar och gudar eftersom det är sådant som finns bevarat i gravar och tempel. Men hur en vanlig vardag såg ut och hur man skötte administration är sådant som egyptologerna fortfarande grälar om.