Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Tamminens träningstips: jobba, vila och skaffa energi

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 14:11.
Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Juhani Tamminen.
Bildtext Mårten Svartström, Sonja Kailassaari och Juhani Tamminen.
Bild: Yle/Parad Media

Efter Nio handlar om träning. Vad är då inte bättre än att samtidigt träna som man planerar ett program om träning. En dålig idé, tycker ishockeylegenden Juhani Tamminen.

Efter Nio: Efter Nio på spinning - Spela upp på Arenan

Redaktionen bakom Efter Nio tyckte att det kunda vara en bra idé att kombinera ett planeringsmöte med träning. Det kändes naturligt eftersom programmet skulle handla om just träning. Slutsatsen var att spinning är den mest lämpliga träningsformen. I spinning kan man på sätt och vis sitta och lyssna på en som på sätt och vis drar både mötet och spinningen.

Efter mötet var redaktionen inte helt övertygad om kombinationen av möte och träning. En öm rumpa var den första insikten deltagarna fick av experimentet. Dags att fråga en expert om det var värt mödan.

Kombinera träning med möte – forget it!

Ishockeylegenden Juhani Tamminen har en gedigen bakgrund som både idrottare och tränare. Vad tycker han om att kombinera möte med träning?

– Om du blandar dem, förlorar du båda. Forget it! Du får 95% koncentration och 50% prestation.

Tamminen tycker att redaktionen hellre skulle mötas en timme innan arbetsdagen och utföra ett ordentligt träningspass innan man inleder arbetsdagen.

Träna och vila

När det kommer till träning överlag och strävan till att bli bättre, rekommenderar Tamminen att man är klok.

– Du måste både träna och vila. Tränar du bara, kör du dig slut. Vilar du bara, händer ingenting.

Man måste också ha en passion för träningen och känna att man får en glädje av den, tycker Tamminen. Sedan finns det också talang, vilket utgör grunden. Men även en talang måste få vägledning och veta hur man får ut den maximala kapaciteten. Det gäller inte bara fysiskt, utan också mentalt.

Människan är en helhet

Tamminen har själv en erfarenhet av vad som händer om man jobbar för mycket. Sexton timmars arbete i dagen och ingen tid för varken familj eller hobbyn ledde till en burnout.

– Det är enkelt. Jag jobbade för hårt och vilade för lite.

Det första att göra för Tamminen var att sluta jobba. Hans lärdom av utbrändheten var att människan är en helhet och att det måste finnas en balans. Helheten består av tre delar: jobb eller träning, vila och att skaffa energi. Energin skaffar man till exempel från sin familj, sina vänner eller från hobbyn.

Det tog sex månader för Tamminen att bli återställd. I dagens läge känner han sig hur energisk som helst.

– Jag kunde lyfta hela världen om jag ville!

Mera träning

Sonja Kailassaari, Martina Aitolehti och Mårten Svartström håller i glas med smoothie
Bildtext Sonja Kailassaari, Martina Aitolehti och Mårten Svartström njuter av smoothie.
Bild: Yle/Parad Media

Förutom Juhani Tamminen kommer kommunikationscoachen Petteri Väänänen till studion för att bedöma programvärdarnas förmåga att föra fram sina budskap i sändningen. I köket tillagar kändisen Martina Aitolehti fräscha smoothies som hjälper en att orka i höstmörkret.

Aulikki Ristoja, trefaldiga finska mästaren i schack, tar en match mot Sonja och Mårten samtidigt som hon berättar om schackträning och schackestetik. Flygande reportern Robban Nilsson får lära sig agility med experten Jenna Caloander och sedan tävla mot henne med hunden Breeze.

Kira Schroeder presenterar filmpremiärerna 71 och Björn Afzelius dokumentären Tusen bitar.

Läs också: Hunden Breeze har bara ögon för Robban

Efter Nio, torsdag 27 november kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Träning ur en prao–elevs perpektiv

Linnéa Backas hjälpte Efter Nio-redaktionen förtjänstfullt under en vecka och skrev också sina synpunkter på ämnet träning.

Under min korta prao-tid på Efter nio har vi behandlat några ämnen. På måndag planerade vi ett program om brott och kriminalitet, i mitten av veckan pratades det om generationer och nu, de två sista dagarna av min tid här, har temat träning planerats. De första ämnena har lärt mig massor om samhället, medan temat träning hittills har gett mig nya perspektiv att se på träning.

De flesta tänker nog på motion och sport när ordet träning nämns, men i själva verket behöver träning inte enbart vara styrka och svett. Man kan träna massor av saker. Att spela ett instrument, skriva, rita, skida, filma, man kan lära sig vad som helst bara man tränar tillräckligt mycket.

Jag ritar till exempel så ofta jag kan för att bli bättre på det. Jag märker skillnaden och ritar nu bättre än jag gjorde tidigare. Mina teckningar är såklart inte så bra de kunde vara, men bättre är de i alla fall.
Jag spelade piano i nästan två år när jag var runt tio. Jag spelade mina läxor ordentligt och blev faktiskt ganska duktig. Nu när jag har börjat igen använder jag inte nära på lika mycket tid på att träna och det märks när jag spelar.

Vissa människor tycker att man kan vara en expert på vilket ämne som helst bara man tränar tillräckligt mycket. De menar att människor oftast inte är naturliga begåvningar, utan att de faktiskt har fått lägga mycket tid på vad de gör. Kanske det bara är ett annat sätt att säga att övning ger färdighet.

Mer om ämnet på Yle Arenan