Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Talar du emoji?

Från 2014
Uppdaterad 26.11.2014 16:36.
emoji
Bildtext En emojidiskussion. Kan du tolka den?
Bild: Skärmdump

Vi utvecklar ett allt mer tyst språk. Emoji-symbolerna hjälper oss att utrycka oss i text och över språkgränser. Men visste du att bajshögen inte betyder samma sak i hela världen? Och vad säger dina emojis om dig?

Visst älskar vi emojis, symbolerna som vi använder i våra textmeddelanden? Det är så himla roligt att lägga till den luriga apan i ett meddelande när man berättar om något lustigt eller pinsamt. Vi lägger till den dansande damen i röd klänning när vi ska på fest. Eller om vi känner oss nere kanske vi använder en ledsen smiley och en bajshög (som ironiskt nog har ett leende ansikte). Ibland behövs endast en emoji för att berätta vad vi tänker eller hur vi känner.

I dagens läge kommunicerar vi allt mer i text. Det finns forskning som säger att tonåringar umgås mer i text än ansikte mot ansikte. När vi umgås med varandra ser vi den andras miner, vi ser om personen ler eller ser allvarligt ut. Det är svårare i skrift där man inte hör undertonen i pratet. Då är det behändigt att lägga till en emoji, för att förstärka budskapet. I och med smarttelefoner och internet utvecklar vi ett allt mer tyst språk.

Bilderna har blivit rätt lika globalt

I och med symbolerna har vi också möjlighet att kommunicera i fullständiga meningar med människor som vi inte delar ett gemensamt språk med. Tack vare ett Unicode-program som finns i alla telefoner och andra smarta apparater borde de flesta emojina faktiskt vara rätt lika på olika apparater i olika länder. I fall du skickar en bild på en katt till din vän i Australien borde bilden faktiskt vara ganska lik där. Förr var det mycket spretigare och man kunde inte veta vad mottagaren fick för en bild ifall den hade en annan telefon än du.

Tolkning av emojis

Fastän bilderna nu blivit enhetliga så är det upp till var och en att tolka symbolernas betydelse i sammanhanget. Det finns många olika sorters smileys för glad och tio olika med tårar. Hur tolkar man dem och använder dem rätt?

Det finns också emojis som lätt tolkas olika. För inte så länge sedan blev det uppståndelse kring symbolen som vi trodde att stod för att be. Den kan också betyda high five, vilket ju har en ganska annan betydelse. Symbolen kan också tolkas som tacksamhet. Visst blir det förvirrande.

En lycklig bajshög

Eftersom emojis har blivit ett globalt tyst språk så kan det vara bra att vara medveten om att saker tolkas olika i olika länder. En ikonisk emoji är bajshögen med ett leende ansikte. Att en bajshög har ett leende ansikte är lite märkligt men sanningen är att emojisarna härstammar från Japan och där symboliserar den tur.

Man kan också kombinera olika oskyldiga bilder och få en väldigt icke-oskyldig mening. Kombinerar du till exempel den avlånga äggplantan och persikan med två runda halvor så får du en betydelse som inte har något med ett fruktigt mellanmål att göra.

Eftersom emojisarna är så stor del av vår kommunikation kan det vara bra att kolla upp meningen på en symbol ifall man är osäker. Det kan man göra på Emojipedia.

Vi på redaktionen har ofta funderat på symboler som vi tycker att saknas. Vi saknar en skumpaflaska (för afterwork), ett mittfinger (som svar på elaka meddelanden), ett stearinljus (för mys), en cupcake (för alla bakar väl dem om man ska tro de finlandssvenska bloggarna) och en illamående och spyende emoji (för bakfylledagar).

Mer om ämnet på Yle Arenan