Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Med girlpower och trummor mot lyckan

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 15:53.
Girlpower

"Följ dina drömmar och dina drömmar följer dig!". Så skriver Vicky Österberg i sitt Twitterflöde hösten 2013. Det är då som hon kämpar som hårdast för att hålla fast vid sin dröm att en dag stå på de stora scenerna inför tusentals människor, bakom sitt trumset och med ett stort V bakom sig.

V som i Vicky. V som i @Vicky_FemaleDrummer. Vicky har några månader tidigare blivit klar från Tech Music School i London där hon i tre år studerat trumspel. Nu är utmaningarna konkreta. Det gäller att få ihop till hyran varje månad. Men hon är entusiastisk, positiv, kommer i tid till spelningar och har en orubblig tro på att hon kommer att gå långt. Jantelagen får stanna kvar i Norden då Vicky tar de första stapplande stegen som frilansande musiker i en stad med tusentals andra som säljer sig under yrkestiteln trummare.

I stunder då drömmen glider ifrån henne, bokar hon tid hos sin mentor och lärare Mike Dolbear. Han förklarar att mycket handlar om tur och att du skapar din egen tur genom att synas och höras och vara aktiv. Då längtan till lugnet växer sig för stark flyger hon hem till Finland och laddar batterierna i Ekenäs, omgiven av familj och vänner.

Till skillnad från sina musikervänner kan Vicky leva sitt liv utan prestationskrav från vänner och familj. De enda kraven som ställs på henne kommer inifrån och de omvandlar hon till en brinnande lust att försörja sig som musiker. "Lycka är allt för mig och enda vägen till lycka är att varje morgon känna att jag är på rätt väg", säger hon. Vicky tror starkt att alla människor är musiker och att det bara gäller att hitta musikern inom sig.

Tillsammans med sin kollega Sofia Fri arrangerar Vicky rytmverkstäder i skolor och daghem i Finland. "En person som får höra att man inte är musiker i en tidig ålder, gör aldrig någonting musikrelaterat för resten av sitt liv", säger Vicky. Därför vill de unga kvinnorna mota Olle i grind och i ett tidigt skede i barnens liv, visa på den glädje som musiken skänker.

"Om jag inte är lycklig, vad har jag då?" Den frågan ställer Vicky i ett typiskt hus i London - i ett rum med sprucket fönsterglas, mögel och med frekventa besök av möss och sniglar. För lyckan har ingenting med pengar eller lägenhet att göra. Lyckan har allt att göra med passion och hur du känner inför det du gör! Passion kunde för Vickys del kanske stavas: Girlpower @V_FemaleDrummer.

Dok: Girlpower
Yle Fem fredag 28.11.2014 kl. 20.00 (repris lördag 29.11)
30 dagar på Arenan

Regi: Joakim Haldin
Produktion: Haldin Communication, 2014

Läs också: Vicky slår fördomar i tv-dokumentär