Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också präster tycker att kyrkan kan ge ifrån sig vigselrätten

Från 2014
Brud och brudgum på bröllopsmässan i Helsingfors i januari 2013.
Bild: Lehtikuva

Ärkebiskop Kari Mäkinen skrev på tisdagen på Facebook att kyrkan kan ge ifrån sig sin officiella vigselrätt vid behov. Både präster som är för och emot könsneutrala äktenskap håller med Mäkinen.

Mäkinen lade fram tre framtidsscenarier för kyrkan. Om riksdagen godkänner en könsneutral äktenskapslag kan vigselrätten flyttas helt och hållet från kyrkan till staten, är ett av de scenarier som han lägger fram i sitt inlägg på Facebook.

Det här förslaget får stöd från några präster som Yle Nyheter har talat med.

- Bäst skulle vara om kyrkan avstår sin vigselrätt om den jämlika äktenskapslagen godkänns. De som vill viga sig skulle i så fall göra det civilt, som man redan gör i många europeiska länder. De som vill ha guds och kyrkans välsignelse skulle sedan få vända sig till kyrkan för att få den, säger den pensionerade prästen Stig-Olof Fernström i Helsingfors.

Fernström är emot en jämlik äktenskapslag. Men också präster i det motsatta lägret tycker att den bästa lösningen för kyrkan kunde vara att helt och hållet sluta viga par ifall Finland får en jämlik äktenskapslag.

Kyrkoherde Karl af Hällström i Lovisa hör till dem som vill ha en könsneutral äktenskapslag. Han säger att stämningen i kyrkan skulle kunna bli lättare om staten skötte vigslarna.

- Prästerna får en betydligt enklare sits. Om de av samvetsskäl vill hänvisa en välsignelse till en annan präst kan de göra det utan att begå tjänstefel, säger af Hällström.

”Kyrkan är inte redo att avstå från sin vigselrätt”

Ärkebiskopen var inte först ute med att diskutera om kyrkan borde ge ifrån sig vigselrätten. Tidigare i år sade Borgå stifts biskop Björn Vikström att kyrkan borde överväga det.

Ulf Särs som varit informatör vid Borgå stift och vid Kyrkans utlandshjälp och som nu är ordförande i Gemenskapsrörelsen som stöder sexuella minoriteter säger att kyrkan inte är redo att ge bort sin vigselrätt.

- Mest önskvärt skulle vara att kyrkan skulle viga alla. Sambandet mellan kyrkan och staten har så länge varit tätt och det skulle vara en stor förlust för kyrkan om dess medlemmar inte skulle kunna viga sig i kyrkan, säger Ulf Särs.

Många präster sätter tummen upp för en jämlik äktenskapslag

Enligt en undersökning som gjordes tidigare i år stöder 44 procent av den evangelisk-lutherska kyrkans präster en könsneutral äktenskapslag.

Motståndarna utgör en mindre andel, 41 procent, medan 15 procent förhåller sig neutralt till den föreslagna lagändringen.

Tidigare i november publicerades ett videoklipp där ett trettiotal präster visar tummen upp för en könsneutral äktenskapslag. Gruppen bakom videoklippet kallar sig för ”Präster för jämlik äktenskapslagstiftning” (Papit tasa-arvoisen avioliitolain puolesta).

Riksdagen röstar om den könsneutrala äktenskapslagen på fredagen och omröstningen väntas bli jämn.