Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Terraviiva gör handgjorda kakel mitt i Åbo

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 09:22.
Närbild: Terraviiva kombinerade verkstad och specialaffär - Spela upp på Arenan

För sjutton år sedan valde Minna Komulainen att lämna jobbet i mediebranschen och ägna sig åt keramiken. I dag tillverkar hon bland annat handgjorda kakel för kök och badrum i sin verkstad och specialaffär i Åbo centrum.

Efter många år av kringresande har hon valt att satsa fullt ut på en kombinerad verkstad och affär, utan varken näthandel eller återförsäljare.

- För ungefär ett år sedan beslutade jag mig för att sluta resa landet runt på olika marknader och försäljningsevenemang, eftersom jag tyckte att det helt enkelt var för tufft. Det är tufft att åka iväg varje helg, packa in affären och sätta allt på plats, för att på måndag börja en ny arbetsvecka. Det har varit ett medvetet beslut att satsa på en flytt till centrum och betala lite mer än vad jag betalade tidigare för min verkstad och affär.

Genom att avstå från näthandeln och återförsäljare har Komulainen mer tid för själva tillverkningen, samtidigt som hon också kan erbjuda mer konkurrenskraftiga priser.

- Jag vill att folk hittar hit till verkstaden. Då kan jag också ha lite lägre priser. Har man alla sina produkter hos en återförsäljare, då går priset upp 40-50 procent.

- Jag var också tvungen att tänka på vad jag vill göra. Jag ville bli keramiker och jag bytte karriär för det, men sedan fann jag mig själv uppslukad av allt det praktiska med näthandeln. Jag var tvungen att packa och skicka varor per post och hann inte längre producera tillräckligt mycket. Samtidigt måste jag öka produktionen för att få in mera pengar. Det är omöjligt att hinna göra allt.

Bättre förutsättningar krävs för att utöva hantverk

Flytten till centrum har lyckats bra och kunderna har hittat till kakelverkstaden, men för att öka tillväxten och lönsamheten, borde fler hinder röjas undan.

- Det svåra med hantverk är att man kan inte snabba upp produktionen. När det blir en större efterfrågan, måste man kunna svara på det, men det är allt för riskabelt att anställa någon på heltid. Jag skulle ibland ha jobb för en till person, men jag vågar inte anställa någon.

Den stora boven är beskattningen. Mervärdesskatten är mycket hög.

- Man säger att vi företagare inte behöver vi bry oss om momsen, eftersom den kan dras av, men vårt arbete handlar om tid. Vi inte kan snabba upp processen, så i förlängning är det tillverkningen - inte produkten som beskattas. Det är en annan sak om man driver en affär där man köper in varor och säljer ut, men det gör inte hantverkarna.

Beslutsfattarna kunde vara mer lyhörda för hantverksbranschens utvecklingsbehov och potential.

- Jag tror att man kanske inte tänkt på det i de högre instanserna, att det finns många som vill göra det här som sitt yrke. Men kan man inte anställa folk i ett tidigt skede, tröttnar man inom tre-fyra år, och slutar. Sedan kommer en ny generation hantverkare som sliter ihjäl sig i tre-fyra år, innan de ger upp. Det borde alltså vara lättare att få hjälp som hantverkare och utveckla sin produkt.

Hantverk på heltid utvecklar kulturen och företagandet

För att kulturen ska utvecklas, är det viktigt att det finns hantverkare. Men kan man inte satsa på hantverket på heltid, betyder det också att man inte kan utveckla produkten och dess kvalitet förblir på en hobbynivå, vilket också ofta händer inom hantverksbranschen. Vill vi ha högklassigt och konkurrenskraftigt hantverk, måste det finnas förutsättningar att satsa på det.

Minna Komulainen håller i sitt favoritkakel.
Bildtext Keramiker Minna Komulainen håller i sitt favoritkakel.

Vad får då Minna Komulainen att vilja jobba vidare, trots långa dagar på verkstaden och i affären?

- För mig den största motivationen det, att jag faktiskt gillar min vardag och jag gillar själva arbetet. Jag tänker sällan på resultatet. Jag är också jätteglad när jag ser att kunderna blir glada och uppskattar det jag gör.

Mer om ämnet på Yle Arenan