Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sinnemäki tror hon får avgå från riksdagen

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 10:02.
Anni Sinnemäki
Bildtext Anni Sinnemäki fick en blombukett efter att valet var klart.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Anni Sinnemäki (Gröna) kommer nu att avgå från riksdagen för att tillträda på posten som biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering i Helsingfors. Hon tror att hon får avgå fastän riksdagens talman tidigare uppgett att det inte är någon självklarhet att få avsked för en dylik utnämning

- Jag vet att det är en allvarlig sak att lämna riksdagen, men jag har diskuterat med riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen. Han sade att varje gång en riksdagsledamot bett om avsked för att bli biträdande stadsdirektör i Helsingfors har riksdagen godkänt det, säger Sinnemäki.

När Lasse Männistö (Saml) i augusti valdes till vikarierande biträdande stadsdirektör med ansvar för social- och hälsovård sade riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) att det inte är någon självklarhet att han får avsked från riksdagen, vilket ledde till att Männistö drog tillbaka sin avskedsansökan. Männistö kunde därmed inte heller tillträda på posten som biträdande stadsdirektör.

Sinnemäki har suttit i riksdagen sedan 1999. Hon var arbetsminister och partiordförande 2009-2011. Hon har suttit i Helsingforsfullmäktige sedan 2005.

Hon är född 1973 och fick sitt första barn, Siiri, som 16-åring. Sitt andra barn, Rufus, fick hon som 39-åring 2012. Hon har skrivit låttexter till det finländska bandet Ultra Bra och var mellan 1996 och 2001 gift med bandets frontfigur Kerkko Koskinen. Hon har också gett ut två diktsamlingar.

Sinnemäki vill ta med invånarna i planeringen

Sinnemäki säger att det första hon ska ta itu med i sitt nya jobb är Helsingfors nya generalplan. Ett utkast presenterades förra veckan och planen torde godkännas 2016.

- Det viktigaste är jobbet med generalplanen. Jag har den här tjänsten bara under lite på två år och under den perioden är planen viktig. Jag vill också se igenom de processer vi har mellan stadsplaneringen och fastighetsväsendet. Det är viktigt att minska byråkratin och vi ska nå vårt mål när det gäller bostadsbyggande.

Hur kommer helsingforsarna märka att det är du och inte Hannu Penttilä som är biträdande stadsdirektör och ansvarar för stadsplaneringen?

- Det som bestäms i fullmäktige är det viktigaste för invånarna. Men inom stadsplaneringen vill jag ta med invånarna i planeringen. De ska kunna påverka.

Männistö vägrar ge kommentarer

När fullmäktige på onsdag röstade om vem som får posten fick Sinnemäki 49 röster och nuvarande biträdande stadsdirektören Hannu Penttilä (SDP) 34 röster. Inget parti, förutom Sinnemäkis eget, stödde ändå henne offentligt innan omröstningen. Däremot gav Sannfinländarna, Centern och FKP Penttilä sitt stöd.

Fullmäktiges största grupp Samlingspartiet sade inte ett ord innan omröstningen, vilket tyder på att gruppen inte var eniga om vem man ska stöda.

Gruppordförande Lasse Männistö är efter valet väldigt undvikande när Yle Huvudstadsregionen undrar hur gruppen har resonerat.

- De grönas fullmäktigegrupp är näststörst och deras uppgift är att se till de sökandes kompetens, säger Männistö.

Därefter springer han i väg och vägrar svara på fler frågor.

SFP teg också genom hela diskussionen som föranledde omröstningen.

Läs också:

Stadsdirektörsval: Sinnemäki vann över Penttilä
Stadsdirektörsracet: Penttilä har övertaget - men Saml eller VF avgör
Sinnemäki vill bli biträdande stadsdirektör