Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polis i Cleveland sköt ihjäl tolvåring inom två sekunder

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 09:11.
Demonstranter i Cleveland protesterar mot att poilsen skjutit ihjäl en tolvåring i staden.
Bildtext Demonstranter protesterar i Cleveland efter att 12-åringen Tamir Rice skjutits ihjäl av polis.
Bild: EPA/DAVID MAXWELL

Medan Ferguson-protesterna såg ut att mattas av släppte polisen i Cleveland en övervakningsvideo som visar hur den svarta 12-åringen Tamir Rice blev ihjälskjuten i lördags. Videon visar att det skedde på en och en halv sekund.

Polisen i Cleveland, Ohio offentliggjorde på onsdagen en övervakningsvideo som visar hur polisen sköt ihjäl tolvåringen Tamir Rice. Yle Nyheter har rapporterat om fallet tidigare. Det var i lördags som den svarta pojken sköts av en vit polis. Han dog på sjukhus följande dag.

Videon visar hur Tamir Rice flanerar i en park i Cleveland. Vid ett tillfälle siktar han på en förbipasserande med sin "soft air gun", en leksakspistol som avfyrar plastkulor.

Pojkens vapen saknar den brandgula markeringen som borde visa att det inte är ett riktigt vapen. Pojken verkar uttråkad och sätter sig ned i en paviljong och pratar i sin mobiltelefon.

Larmcentralen missar information

En parkbesökare larmade polisen och sade att en kille siktar på folk med ett vapen i parken. Mannen påpekade också för larmcentralen att vapnet förmodligen inte var äkta. Det hörs i den inspelning av samtalet som Clevelandpolisen också har släppt.

Stillbild ur den video som polisen i Cleveland publicerade.
Bildtext Stillbild ur den video som polisen publicerade.
Bild: EBU

En annan inspelning av samtal vid larmcentralen visar att den kvinna som förde vidare informationen till polisen inte nämnde att vapnet förmodligen var oäkta. Dessutom nämnde hon inte heller parkbesökarens kommentar om att det antagligen handlade om en tonårspojke.

Pojken skjuts på en och en halv sekund

Videon visar hur polisen parkerar brevid paviljongen där Rice befinner sig. Polisen ska ha ropat ur bilen att Rice ska sträcka upp händerna. Det gör inte Rice då han närmar sig polisbilen.

Den unga vita polisen stiger ur polisbilen och en och en halv sekund senare är Rice skjuten. Polisen som sköt ihjäl Rice har nu identifierats som 26-årige Timothy Loehman som hade inlett sin poliskarriär så sent som i år. Hans äldre kollega hann inte ens stiga ur polisbilen innan Loehman sköt pojken på ungefär tre meters avstånd.

Enligt, bland annat, Washington Post så utreds fallet nu av polisens internutredning. En åtalsjury ska sedan ta ställning till om polisen ska åtalas. De båda polismännen som var inblandade i dödsskjutningen har stängts av tillsvidare.

Washington Post uppger att USA:s justitieministerium inledde en utredning redan i fjol om huruvida polisen i Cleveland gjort sig skyldig till överdriven och obefogad våldsanvändning.

Diskussion om artikeln