Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skivdebut för 70-åriga Kronoby manskör

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 13:30.
Kronoby Manskör
Bildtext Kronoby Manskör

"Sång i advent" är namnet på Kronoby manskörs första CD-utgåva. Skivan har utkommit nu i novemner och är en del av körens 70-årsjubileum.

Skivan omfattar 22 sånger och är sammanställd av konsertinspelningar från julhelgen 2013. Konserterna gavs i Trefaldighetskyrkan i Vasa och Kronoby kyrka, där Camilla Nylund var gästande solist, samt i Munsala kyrka och Esse kyrka, där Pia-Karin Helsing var solist.

Sven-Olof Ray
Bildtext Sven-Olof Ray

Sven-Olof Ray, körens dirigent, är mycket stolt över albumet och säger att det är en fin dokumentation över vad kören gör inför julen och en dokumentation av hur kören låter just nu.

- Det har varit vår målsättning att ha en rik repertoar: vi sjunger gammal kyrkomusik, operakörer, schlager...

En kanske otippad sång på skivan är "Decembernatt". Det här är den kanadensiske poeten och sångaren Leonard Cohens välkända sång "Hallelujah", med svensk text av Peter Jöback.

- Det som kommer fram tydligt i den sången är att vi har jobbat mycket med dynamiken, att kören ska våga sjunga svagt och sen ta dynamiken till ett forte, säger Sven-Olof Ray.

En iögonfallande detalj på skivkonvolutet är att spåren 10, 11, 12 och 13 alla bär samma namn: "Ave Maria". Det här är inte ett tryckfel, försäkrar Sven-Olof Ray:

- Det här är en medveten betoning på Mariasånger, vi har många av dem i vår musiklitteratur. Två av sångerna är Bachs och Caccinis välkända tonsättningar, en är av vår pianist Eva-Lotta Björklund och så har jag gjort en version, säger Ray.

En pigg och dynamisk 70-åring

Kronoby manskör grundades år 1945. För närvarande består den av 35 sångare från Kronoby och den omkringliggande regionen. De träffas och övar en kväll i veckan.

- Kravet för att få komma med har varit att de är intresserade, det har inte varit några direkta sångprov. Materialet finns framför mig, som dirigent är det min uppgift att "slipa diamanten", säger Ray.

Kören har också varit utomlands och uppträtt på intressanta platser. Den har bland annat gjorts en konsertresa till Ungern, gett konsert i Riga domkyrka i Lettland. Tillsammans med Terjärv manskör gjordes en projektresa i Toscana i Italien.

- Vi hade då förmånen att få ge en lunchkonsert i katedralen i Florens (Basilica di Santa Maria del Fiore) - det var en stor upplevelse! För ett år sen gjorde samma projektkör en resa till Barcelona och uppträdde i kyrkan Sagrada Família.

Nästa vår är det dags för 70-års jubileumskonsert. Solist då kommer att vara Sonja Biskop.

Kören ger sina traditionella adventskonserter i år
lördag 6.12. kl.15. i Kronoby kyrka och
söndag 7.12. kl.18 i Stadskyrkan i Karleby.
Solist är sopranen Anu Komsi.

Vid julkonserten i Pedersöre kyrka söndag 28.12. kl.15 är sopran Pia-Karin Helsing solist och Anna-Maria Helsing spelar violin och piano.

Se också:
webbplatsen för Kronoby manskör

I den längre versionen av intervjun finns också tre sånger med: "O helga natt", "Decembernatt", samt "Ave Maria". Av upphovsrättsliga skäl kan denna version endast spelas upp i Finland.