Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vita duken bjuder på drama och musik

Från 2014
Björn Afzelius
Bildtext Björn Afzelius är känd för låtarna Tusen bitar och Sång till friheten.
Bild: Kinoscreen

Den här veckan får vi njuta av dokumentärer, thrillers och drama. Robert Downey Jr och Björn Afzelius är några man kan se. Vilken film väljer du?

The Judge

Den kaxiga storstadsadvokaten Hank Palmer (Robert Downey Jr) återvänder till sin hemstad när hans pappa, en småstadsdomare, misstänks för mord. Hank börjar jaga sanningen och sakta men säkert börjar han få tillbaka kontakten med sin familj som han inte träffat på flera år. Downey Jr gör som vanligt en riktigt bra prestation och i rollistan finns en hel del stora namn.

Autolla Nepaliin - Unelmien elokuva

Filmen är en kombination av en film, dokumentär och hemgjord film, där vi får följa några killars välgörenhetsresa till Nepal. Alla biljettintäkter går till Nepal och många mediepersonligheter så som Musta Barbaari, Armad Alizad, Riku Rantala och Mika Poutala stöder projektet. En sevräd film.

'71

Filmen utspelar sig i Belfast på 1970-talet. Konflikterna har förvandlat staden till en krigszon där falanger inom IRA strider sinsemellan om hur man ska bekämpa den brittiska armén. Plötsligt spårar arméns rutinuppdrag ur vilket resulterar i upplopp och en soldat blir lämnad bakom fiendens linje när britterna retirerar. Spänning deluxe.

Krokodilernas gula ögon (Les yeux jaunes des crocodiles)

Succéboken med samma namn har nu blivit film. Under en glammig middag med societeten slinker det ur Iris att hon skriver en roman, vilket förstås är en lögn. Fångad i lögnen mutar hon sin syster, som är hennes raka motsats och som hon absolut inte har något gemensamt med, att mot betalning skriva romanen åt henne. Bokens succé kommer förändra deras relation för alltid och också förändra deras liv radikalt.

Tusen Bitar - En film om Björn Afzelius

Björn Afzelius är känd för hittar som Sång till friheten och Tusen bitar. Femton år efter hans död kommer nu dokumentären om hans liv. Filmarna Stefan Berg och Magnus Gertten har fått tillgång till ett rikligt arkivmaterial och av det gjort ett unikt porträtt som tar fram nya sidor hos den tillika folkkära som motsägelsefulla artisten.