Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vinterkrigets 105 dagar i realtid på Twitter - #kriget39

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Pärmbild för minnesåret för vinterkriget 75 år sedan
Bild: Yle/Annukka Väisänen

I år har det gått 75 år sedan vinterkriget bröt ut. Yle följer händelserna på Twitter så som de utspelade sig då det begav sig dag för dag. Nyckelhändelser och diskussioner som Finlands krigstida ledning förde refereras i twittermeddelanden.

Den krigstida regeringens diskussioner som twitterkontot refererar baserar sig på en bok av historieforskarna Ohto Manninens och Kauko Rumunens, som undersökt regeringens protokoll och Risto Rytis sekreterares anteckningar. Twitterflödet är öppet för var och en att följa på kontot @kriget1939. Den finskspråkiga Yle Historia-avdelningen publicerar också en bild per dag från vinterkriget som är plockade ur SA-bildarkivet.

Soldater under vinterkriget står uppställda på led med huvudbonaderna i händerna.
Bild: Yle

Rapporterigen startade den 26 november, 75 år efter att Sovjet beskyllde Finland för att ha avfyrat skott mot Mainila by belägen just öster om gränsen längs med landsvägen mellan Viborg och dåvarande Leningrad. Tongångarna trappades snabbt ut i ett kort utbyte av noter ländernas regeringar emellan, och den 30.11.1939 attackerade sovjetiska trupper Finland.

Genast vid krigsutbrottet utnämndes en krisregering vars enda uppgift var att uppnå fred. Men åsikterna kring uppdraget gick i sär inom regeringen, de blev tudelad i två falanger, de som strävade till fred till varje pris, och de som var villiga att fortsätta krigsföringen.

Hur landets ledare tacklade den tunga uppgiften att åstadkomma fred för den självständiga republiken Finland är vad @Kriget39 handlar om.

Sota39 på yle.fi (på finska)
Sota1939 på Twitter (på finska)