Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vicky slår fördomar i tv-dokumentär

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 20:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vicky Österberg vill bokstavligen slå genom som musiker. Trummisen från Ekenäs har inte alltid haft det lätt i den mansdominerande musikbranschen.

I dokumentären Girlpower följer vi med hennes trevande steg som internationell musiker.

Allting började i Sydamerika då Österberg var 18 år gammal. Hon reste på kontinenten och blev inspirerad av de latinamerikanska rytmerna.

Radio Vega Västnyland

9:27

Inte mycket senare checkade hon in på pop- och rocklinjen i Lärkkulla i Karis. Först tränade hon sång och piano, men tack vare en bra och pedagogisk lärare bytte hon instrument.

- Jag hade en jättefantastisk trumlärare som heter Markus Helander. Han inspirerade mig att spela trummor på allvar, säger en pigg Österberg trots att vi ringer upp henne strax efter klockan fem på morgonen.

From Karis to London

Efter två år i Lärkkulla insåg Österberg att hon ville flytta utomlands och fortsätta studera trummor. Efter att hon skrev ”music schools europe” i sökmaskinen hittade hon Tech Music School i London, en musikskola där hon studerade i tre år. Och på den vägen är hon.

Dokumentären följer med Österberg året efter att hon utexaminerades från musikskolan.

- Det är svårt att vara frilansmusiker i London. Jag kände mig ensam och borttappad. Hur ska jag betala min hyra, jag har inget jobb, var saker jag tänkte på.

Bara musiker, tack

Som kvinna har Österberg stött på en del fördomar i den mansdominerande musikbranschen.

- Efter nittio procent av alla spelningar kommer någon fram till mig och säger att det var bra spelat för en flicka. Måste man tala om en kvinnlig trummis, kan man inte skippa kvinna. Man sätts direkt i ett fack, utan att bli jämförd med andra musiker.

Vicky Österberg säger att hon måste jobba hårdare än männen varje gång hon går på scenen för att få publiken på sin sida. Samtidigt har Österberg haft fördelar tack vare sitt kön.

- En del manliga kolleger tjatar att jag får jobben bara för att jag är en kvinna. Jag har nog fått mycket jobb, på grund av eller tack vare, att jag är kvinna.

Trummisen Österberg har bland annat samarbetat och spelat med Hans Zimmer, den prisbelönta filmmusikskompositören som bland annat gjort musiken till The Lion King och Gladiator och Johnny Marr från The Smiths. Österberg är också en av dem som startade musiklägret Rock Donna för unga i Finland.

Dokumentären Girlpower visas i Yle Fem på fredag 28.11 kl. 20.00. Läs mera om dokumentären.

Diskussion om artikeln