Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Vinterkriget berör

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 14:30.
Krigsbarn skickades till Sverige under kriget
Bildtext Kriget rubbade vardagen för såväl stora som små.

Vinterkriget för 75 år sen skakade om alla som var med. Årsdagen uppmärksammas med många olika evenemang. I Åbo diskuterar man speciellt Sveriges roll under kriget.

- Det kommer fortfarande fram ny information om vinterkriget, konstaterar Nils Erik Villstrand, professor i nordisk historia vid Åbo Akademi och en av dem som håller i trådarna för det seminarium som på lördag hålls för allmänheten i Åbo. Det arrangeras gemensamt av Åbo Akademi, Åbo universitet och Åbo arbetarinstitut. Temat är hur omvärlden uppfattade vinterkriget och betoningen läggs på Sveriges roll.

Ryssland då och nu

Nu med ett militärt allt aktivare Ryssland känns hela saken kanske mer närmare vårt liv idag än den gjort på många år? Har det eventuellt märkts som ett ökat intresse inför diskussionen?

- Det har jag inte snappat upp, men det är ju naturligt att det kommer närmare i en situation som börjar få vissa likheter med kalla kriget. Det var ju som att vi kunde börja se fram emot en tid i Europa utan stora konflikter, men nu är vi på något sätt tillbaka i kallakrigsmentaliteten. Men får vi salen full (på lördag) då säger det ju någonting, konstaterar Villstrand.

Radiosändningarna från den 30 november 1939 tar dig med till då det hände. Du kan höra delar av dem i inslaget här intill artikeln.

Läs också:

Seminariet i Åbo

Vinterkrigsföreningen

Lyssna:

Veckans Kvanthopp (30 dagar på arenan)

Mer om ämnet på Yle Arenan