Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Berner: Kvinnor vill inte ta resultatansvar

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 08:00.
Anne Berner är Espoon Ella 2014
Bildtext Anne Berner är Espoon Ellan 2014
Bild: Yle / Ted Urho

Flera kvinnor borde ta resultatansvar i de finska bolagen. Just nu är det få kvinnor som tar det ansvaret vilket leder till att lika få kvinnor är med i bolagsstyrelserna. Det säger Anne Berner, chef för Vallila Interior och drivkraft bakom insamlingen till det nya barnsjukhuset.

Berner har i år valts till Espoon Ella av Finlands yrkeskvinnors förbund i Esbo. Utmärkelsen tilldelas vartannat år en esbokvinna som är aktiv och ansvarsbärande.

Morgonöppet: Anne Berner är Espoon Ella

Programmet är inte längre tillgängligt

- Som Espoon Ella förväntas jag representera Finlands yrkeskvinnors förbund väl. Det innebär dels att bära sitt ansvar, men också att fungera som yrkeskvinna och hjälpa andra kvinnor att komma framåt i arbetsliv och karriär. Jag hoppas att jag kan delta i det arbetet.

Inga kvoter - mera mentorer

De finländska kvinnorna är inte alltid så bra på att ge varandra stöd, tycker Berner. Det är något som definitivt behöver utvecklas.

- Men Finland har ändå kommit ganska långt. Ofta är det faktiskt så att kvinnor borde och kunde ta mera ansvar för sig själva, säger hon.

Ett problem är enligt Berner att kvinnor inte verkar vara villiga att ta resultatansvar. Berner tror att kvinnor ofta ser sig som sakkunniga och gärna tar jobb där de stöder andra.

- Men det är viktigt att vi också får leda sådant som är en del av resultatansvaret. Där har vi inte riktigt lyckats. Bland börsbolagen har bara ett en kvinnlig vd, och i styrelserna är kvinnorna fortsatt få, säger hon.

Berner tror inte på kvotering som lösningen på den ojämna fördelningen.

- Vi måste hitta andra lösningar än kvotering och därför är det viktigt med nätverk som stöder och uppmuntrar kvinnor att gå framåt. Till exempel finns det mentorer, både kvinnor och män, som hjälper unga kvinnor att delta i resultatansvarsbärande uppgifter inom bolag.

Hör hela intervjun med Anne Berner, bland annat om hurdana frågor företag kan ta ställning till, intill.

Mer om ämnet på Yle Arenan