Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap

Från 2014
Uppdaterad 11.04.2016 12:22.
Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap
Bildtext Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap
Bild: Jukka Koskinen

Maggie Lindholm tar vara på överblivna plättar genom att fylla dem med en smet på mascarpone, pistagenötter och jordgubbar. Hela härligheten smaksätts med en libanesisk sirap, atter med smak av apelsinblomma.

Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 2 st ägg - (plättarna)
  • 0.5 tesked (tsk) salt - (plättarna)
  • 1 matsked (msk) hushållssocker - (plättarna)
  • 6 deciliter (dl) mjölk - (plättarna)
  • 3 deciliter (dl) vetemjöl - (plättarna)
  • 3 matsked (msk) smält smör - (plättarna)
  • 1 burk mascarpone - (fyllning)
  • 1 deciliter (dl) vispgrädde - (fyllning)
  • 5 deciliter (dl) pistagenötter - (fyllning)
  • 1 liter (l) färska jordgubbar - (fyllning)
  • 0.5 deciliter (dl) atter - (fyllning) (se nedan)
  • 2.5 deciliter (dl) vatten - (atter)
  • 100 gram (g) socker - (atter)
  • 1 matsked (msk) citronsaft - (atter)
  • 1.5 tesked (tsk) rosenvatten - (atter)
  • 1.5 tesked (tsk) apelsinblomsvatten - (atter)

Instruktioner

Mat och prat: Libanesisk plättkaka - Spela upp på Arenan

Plättarna

Lägg ingredienserna i en skål, blanda ihop och låt stå en stund. Stek sedan plättarna i en stekpanna efter önskad storlek. Lägg upp plättarna på en tallrik och låt dem svalna.

Atter - libanesisk sirap

Koka upp vattnet, sänk temperaturen och lös upp sockret i vattnet. Lägg till citronsaften. Koka i tre minuter och lägg till rosenvatten och apelsinblomsvatten. Koka allt i ca 5 minuter.

Fyllning

Vispa vispgrädden till ett fluffigt skum. Lägg mascarponen i en annan, djup skål och rör om tills den är jämn och slät. Lägg till vispgrädden och atter. Rör om massan försiktigt tills den är slät och jämn.

Halvera jordgubbarna.

Plättkakan

När plättarna har svalnat lägger du en på en tallrik, lägger fyllning på plätten, några jordgubbshalvor och ett par matskedar krossade pistagenötter.

Fortsätt med plättar, fyllning och nötter tills kakan är ca 10-15 centimeter hög. Lägg rikligt med fyllning, nötter och jordgubbar på den översta plätten och häll över litet sirap.

Servera genast.

Kock: Maggie Lindholm