Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vi skulle gå miste om de bästa barnvakterna"

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 13:35.
5 min

Om relationen med de egna föräldrar eller svärföräldrar inte fungerar är det inte bara barnen som går miste om värdefulla upplevelser.

Till familjestugan Ilona i Borgå kommer varje vecka tiotals barn tillsammans med sin mamma eller pappa för att leka och umgås. Då det blir tal om att det finns mor- och farföräldrar som inte får eller kan träffa sina barnbarn blir alla ledsna.

- En sådan situation skulle vara hemsk, konstaterar alla.

Rätt snabbt kommer föräldrarna ändå fram till att det egentligen inte är så konstigt eftersom skilsmässor blir allt vanligare. Det är många barn som ser sina mor- och farföräldrar allt mer sällan. I stället för att besöka två hus blir det kanske fyra.

Stöd av sina föräldrar

Johanna Turunen med sina barn i bakgrunden
Bildtext Johanna Turunen tycker det känns tryggt att kunna ringa sina föräldrar eller svärföräldrar när som helst om vad som helst. Det skulle hon inte vilja gå miste om.

Johanna Turunen har två barn, Amelie och Alvar.

- Vi skulle inte ha klarat oss så bra som vi har gjort som föräldrar om vi inte skulle ha våra föräldrars stöd, säger hon. Våra föräldrar är väldigt viktiga för oss. Förutom att de stöder våra barn i deras uppväxt så stöder de också oss som föräldrar.

Sanna Nordman sitter och matar sin ettåriga dotter Emma.

- Jag har bara fina minnen från barndomen tillsammans med mina mor- och farföräldrar, berättar hon. Det vill jag också att mina barn ska få. Om våra barn inte skulle träffa sin mommo eller sin fafa skulle de gå miste om mycket och inom familjen skulle traditionerna vara helt annorlunda.

Sanna Nordman
Bildtext Också jag har lärt mig massor av mina mor- och farföräldrar, minns Sanna Nordman

Världens bästa barnvakter

- Jag skulle också förlora mina bästa barnvakter, säger Johanna Turunen.

Familjen brukar åka över veckoslutet till Sjundeå för att umgås med svärföräldrarna.

- Det är stunder som är väldigt avslappnande för mig, säger hon. Jag och min man får kanske lite tid tillsammans och det finns alltid hjälpande händer och många famnar för barnen att sitta i. Till vardags är vi vår lilla kärnfamilj och när vi är tillsammans med barnens farmor och farfar blir vi en stor familj, då får vi det bästa av allt. Ansvaret tynger inte lika mycket på oss föräldrar.

Klokare

Sanna Karjalainen sitter och pusslar tillsammans med sin son Vilho som snart skall fylla två år.

- Min pojke skulle gå miste om kunskap från en annan generation om far- och morföräldrarna inte fanns, säger hon. De lär barnbarnen saker som inte jag kan.

Sanna Karjalainen pusslar tillsammans med sin son Vilho
Bildtext Kontakten till mina föräldrar och svärföräldrar är guldvärd, säger Sanna Karjalainen

Alla har en egen roll

- Då min dotter Amelie träffar sina mor- och farföräldrar har de alla en egen roll tillsammans med henne, berättar Johanna Turunen.

Tillsammans med sin mormor går hon till biblioteket och på skogsäventyr. Med farmor pysslar hon, med farfar spelar hon gitarr och med morfar skruvas det.

Nadja Petterson
Bildtext Liten och stor

- Barnen får helt andra upplevelser och annan kunskap då de umgås med sina mor- och farföräldrar. Mycket mer än vad vi som föräldrar kan ge dem, säger Turunen.

Möt också mor- och farföräldrar som inte får träffa sina barnbarn i Närbild 8.12 kl.20.00 i Yle Fem
Andra sändningen 9.12 kl.20.00 i Yle Fem

Yle och Röda korset ordnar fram till jul kampanjen #Använd hjärtat, med syftet att föra samman yngre och äldre generationer och motverka den ensamhet som många äldre människor känner. Läs mer på kampanjsidan Svenska.yle.fi/användhjärtat.

Mer om ämnet på Yle Arenan