Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Allt du velat fråga om Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet
Bildtext Hanna Smith, forskare på Alexanderinstitutet har varit med och sammanställt en rapport om hur det är att bo granne med Ryssland.
Bild: Yle

Hur farligt är det att bo granne med Ryssland? Varför spänner de musklerna och finns det alls någon risk att de kommer över gränsen till Finland igen? Hanna Smith, forskare på Alexanderinstitutet har varit med och sammanställt en rapport över hur det är att bo granne med den störa björnen i öst.

Myteriet: Hanna Smith om Rysslandsrapporten

Programmet är inte längre tillgängligt

Hanna Smith är Rysslandsexpert på Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet. I en färsk rapport på 127 sidor utreds det hur Ryssland är att ha som granne. Det första hon konstaterar är att det helt klart är en utmaning. Om man är utan samtalsämnen är Ryssland alltid ett säkert kort, alla har åsikter om det östra grannlandet.

Scenarier för Rysslands utveckling

Scenario 1: Öst och väst blir vänner igen - osannlikt.

Scenario 2: Ökad spänning, Ryssland mer aggressiv mot väst i allmännhet. Mobbar små länder som Finland och Kirgizistan. Annekterar östra Ukraina.

Scenario 3: Ryssland drar sig undan global politik, släpper Ukraina och satsar på den Eurasiska ekonomiska unionen. Som EU men mellan stater i Europa och Asien. Kazakstan, Ryssland och Vitryssland är grundarmedlemmar.

Scenario 4: Ryssland pekar ut vänner och fiender.

Scenario 5: Ryssland isolerar sig. Ideologiskt krig mot väst. Gränskontrollerna ökar vid Rysslands gräns mot Finland och Norge.

I rapporten framställs fem olika scenarier för åt vilket håll Ryssland kan utvecklas. Två exempel är att Ryssland isolerar sig eller att öst och väst blir bästa vänner. Hanna Smith tror att det troligaste är en blandning av de olika scenarierna.

– Det värsta vore inte att det blir ett nytt Sovjetiskt imperium som man kunde tro, utan att Ryssland isolerar sig. Landet skulle bli väldigt otäckt inuti om det slöt sig från omvärlden. Det är värre att ha ett granland i stil med Nordkorea än ett imperialistiskt, säger Smith.

Var kritisk till nyheter

Propagandakriget pågår hela tiden, felaktig information sprids med flit och medier rapporterar helt olika om samma händelser. Hanna Smith anser att vi ska ta till oss av alla sidor och bilda oss vår egen uppfattning.

– I dagens läge kan man knappt lita på någon. Försök tolka de olika åsikterna som finns, läs allt ganska kritiskt och bilda dig en uppfattning. När man sätter samman allt man läst så kanske man börjar förstå att det finns många som tycker på ett visst sätt.

Inget tredje världskrig

Den politiska spänningen när det gäller Ryssland höjs med jämna mellanrum. I rapporten som sammanställts finns inte ett ryskt militärt hot mot Finland med, inte heller ett tredje världskrig. Men rapporten innehåller nog hotfulla scenarier.

– En av de anledningarna att tredje världskrigsscenariot inte finns med är att det i dagens läge är helt otänkbart. En gymnasieelev har i rapporten skrivit att om Ryssland skulle komma över gränsen till Finland så är det redan ett tredje världskrig i gång och jag håller med honom. Världsläget måste vara otroligt dålig för att Ryssland ska överskriva finska gränsen. Men i rapporten bedömer vi att det inte kommer att gå så tokigt.

Behöver inte vara rädda i Finland

– Ryssland ser Finland helt annorlunda än de forna sovjetrepublikerna.

Maktlystna världsledare har vårlden sett förut, men oddsen att Ryssland börjar utöka är inte så stora. Putins strategi har länge varit att få mer inflytande på den storpolitiska arenan.

– Det största hotet mot Finland från Ryssland är att de vill ha väldigt mycket inflytande, de vill kunna säga hur de tycker och tänker att saker borde vara.

Trots att Putin tog Krim och situationen i östra Ukraina är som den är betyder det inte att Finland måste vara rädda för att råka ut för något liknande.

– Ryssland ser Finland helt annorlunda än de forna sovjetrepublikerna.

Men vad hindrar Putin från att invadera Finland?

– En invasion är för det första väldigt svår och dyr. Följderna är svåra att bedöma och Ryssland är redan ett otroligt stort land. Regionerna är väldigt olika och har sina egna problem. De har förstås situationen i Ukraina och gränsproblem med Georgien, och Syd-Ossetien Abchazien.

Stridsplan visar militära muskler

Luftrumskränkningarna som har skett under det senaste året förklarar Hanna Smith med att stridsplanen är Rysslands militära trumfkort.

– Rysslands bästa sätt att spänna musklerna är med stridsplanen. När de vill visa att de har militär makt visar de planen. De har fört en sådan politik att de försöker skrämmas för att få respekt.

Vad är vårt största misstag just nu i hur vi förhåller oss till Ryssland?

– Vi drar slutsatser för lätt. Med Ryssland är det inte så svartvitt som det ofta framställs. Men det är klart att Ryssland gör det inte lätt för sig med det de gör i Ukraina för tillfället.

Mer om ämnet på Yle Arenan