Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Äktenskapet är en borgerlig handling som styrs av förnuftet"

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 17:03.
Bildtext Kyrkoherde Nalle Öhman.
Bild: Yle/Nina Bergman

Radio Vega Åboland: Nalle Öhman om lagförslag till könsneutralt äktenskap

Programmet är inte längre tillgängligt

En ny lag som tillåter samkönat äktenskap skulle bejaka samhället såsom det ser ut just nu. Det säger kyrkoherde Nalle Öhman vid Åbo svenska församling. Frågan delar fortfarande åsikterna inom kyrkan.

Vilka konsekvenserna inom kyrkan blir om riksdagen godkänner lagförslaget är ändå inte helt självklara, menar Öhman.

- En ny lag innebär att samhället breddar sin syn på vad äktenskapet är. Traditionellt har man i samhället och i kyrkan ansett att äktenskapet är ett förhållande mellan man och kvinna. Sedan kan man resonera på olika sätt kring den förändringen och där finns det som bekant två positioner.

Den interna diskussionen inom kyrkan har också kommit igång på ett annat sätt, efter att ärkebiskop Kari Mäkinen i somras tog ställning i frågan och bad om ursäkt för hur kyrkan förhållit sig till sexuella minoriteter.

- Det hade nog betydelse. Man behöver inte längre vara rädd för att tänka att det vore naturligt för kyrkan att också viga dem som är av samma kön.

Om riksdagen röstar för en ny lag som möjliggör samkönat äktenskap är det mest troliga scenariot enligt Öhman att också kyrkan breddar sin syn på äktenskapet.

- Enligt lutherskt tänkesätt vore det självklart, det är så man resonerat hittills. Äktenskapet är i luthersk kontext inget sakrament, alltså ingen helig handling. Det är en borgerlig handling som styrs av förnuftet, säger Öhman.

Läs också:
"Vi vill känna oss som likvärdiga människor"
Flertalet partiledare stöder könsneutrala äktenskap
Också präster tycker att kyrkan kan ge ifrån sig vigselrätten
Ärkebiskop: Kyrkan kan avsäga sig vigselrätt
Lagutskottet: Nej till lag om könsneutrala äktenskap
Yles enkät: Jämn omröstning i riksdagen