Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skräpmaterial blir hantverk

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 14:28.
Närbild: Bo-Åke tillverkar askar som kungligheter gillar - Spela upp på Arenan

Bo-Åke Ljungars gör askar med svepteknik. Den här tekniken är känd sedan förhistorisk tid och kom till Finland på 1500-talet. Materialet är klibbal, sälg, masurbjörk och björkrötter. Allt det här är träslag som skogsindustrin inte har någon användning för.

Svepaskar
Bild: Yle/Jukka Tyni

Masurbjörken skaffar Bo-Åke från östra Finland och björkrötterna gräver han upp själv på mossar. Annars ringer sågar i trakten och meddelar när de har lämpligt material för hantverket.

- Eftersom jag lever på det här tar jag också till modernare material, som lim till exempel, berättar Bo-Åke.

bo-åke ljungars
Bild: Yle/Jukka Tyni

Hobbyn blev ett yrke

Alltsammans började med att Bo-Åkes pappa hade gått en kurs i hur man gör svepaskar. Bo-Åke lärde sig också, vänner och bekanta ville ha produkterna och så en dag kom ett telefonsamtal.

- Det var en firma i stan som ville ha svepaskar att ge som gåvor, då kom det igång på allvar, säger Bo-Åke. Fler kom till och i dag lever Bo-Åke på sitt hantverk. Han har återförsäljare runt om i de nordiska länderna, Frankrike, USA och Japan.

Pryder kungahus

De mindre askarna användes tidigare som smöraskar när folk var ute på sina åkrar eller i skogen. Idag används de som sockeraskar eller smyckeskrin. Den större modellen används ofta för förvaring av frukt och bröd t.ex. En av Helsingfors fine-dining restauranger serverar bröd ur just Bo-Åkes askar. Men många har dem som prydnad rätt och slätt.

En Japansk prinsessa fick ett exemplar av den största asken i present av Finlands ambassad. Också Norges drottning Sonja har en sådan i sin ägo.

Mer om ämnet på Yle Arenan