Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Boström: Finland behöver en nordisk tränare

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Bildtext Sixten Boström.

HJK:s före detta chefstränare Sixten Boström tar ställning till det finländska fotbollslandslagets tränarsituation. Enligt Boström borde man av kulturella orsaker lita på nordiskt kunnande ifall man sparkar Mixu Paatelainen.

Boström skriver i sin kolumn för OrsaSport att Finland ligger långt efter sina nordiska grannländer på flera olika fronter. Bland annat handlar det om överförandet av kunskap till unga och lovande spelare som flyttar till större ligor.

- Min oro för den finländska fotbollens utveckling växer dag för dag. Våra spelare har inte tillräckligt med kunskap om vad som krävs för att de ska klara sig utomlands. Därför finner man dem ofta på avbytarbänken.

Boström tar också till ställning till diskussionen kring landslagets chefstränare Mixu Paatelainen och huruvida han borde få fortsätta på sin post.

- Då man i tiderna skrev ett långt kontrakt med Paatelainen blev jag glad. Man gav honom arbetsro och tid att utveckla landslaget. Vi måste inte alltid apa efter de stora länderna där man automatiskt sparkar tränaren efter några dåliga resultat. Det här utvecklar inte vår fotboll.

Om och när ett tränarbyte i landslaget blir aktuellt tycker Boström att man borde satsa på nordiskt kunnande.

- Då man efter Paatelainen väljer en ny chefstränare tycker jag att personen i fråga borde vara från Norden, eller i alla fall ha arbetat här. Kommunikationen underlättas ifall det handlar om en nordisk tränare som känner till kulturen. En av de viktigaste uppgifterna för en utländsk tränare är att överföra kunskap och att utbilda våra topplags tränare.