Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trafikverkets direktion gav sig själv nådatid om automatmetron

Från 2014
Bildtext Det ser ut som om metrostationen i Nordsjö blir den enda stationen med plattformsdörrar.
Bild: Yle Maja Ottelin

Automatiseringen av gamla metrotåg i Helsingfors har stött på långvariga problem och hela projektet är kraftigt försenat. Under hösten har det allt mer sett ut som om trafikverket kommer att avbryta samarbetet med Siemens som utför automatiseringen. Trafikverkets direktion valde ändå på torsdagen att enbart skjuta upp avgörandet.

- Vi beslöt att om en vecka beslutar vi om automatiseringen fortsätter. Vi ville inte fatta beslut ännu i dag, säger direktionens ordförande Otso Kivekäs (Gröna).

Vad ska då hända gällande det här projektet under den kommande veckan?

- Stadsstyrelsen ska också diskutera det här på måndag. Vi ville inte att direktionen ensam fattar beslut om det här, säger Kivekäs.

Vad tycker du själv?

- Det ser besvärligt ut. Projektet har redan en längre tid stött på problem. Men om en vecka kan vi säga mer då beslutet är fattat.

Torsdagen den 4 december är nu alltså dagen då beslutet torde fattas.

Alliansmodell lyfts fram

Det som i det här skedet är klart är att när Västmetron hösten 2016 kör i gång är tågen inte automatiserade utan det finns en förare i varje tåg. Enligt Västmetrobolagets utredning är det möjligt för byggnadsinspektionen att metron då kan köra i gång utan plattformsdörrar. Nu finns dörrar enbart på perrongen i metrostationen i Nordsjö och det byggs inte dörrar heller någon annanstans, enligt Kivekäs.

Frågan är nu om Siemens ska fortsätta automatisera tågen eller om automatiseringen skjuts upp på obestämd tid.

Kostnaderna för automatiseringen är nu 105 miljoner euro och projektet är fyra år försenat.

Siemens föreslog i mitten av november att projektet fortsätter enligt en så kallad alliansmodell. Modellen går ut på att det sätts ett riktpris på jobbet och om det blir billigare än riktpriset betalar staden ut bonus medan om riktpriset överstigs delas kostnaden mellan staden och Siemens. Förhandlingarna om alliansmodellen har hittills bara varit preliminära.

Trafikverkets direktion fattar beslut om alliansmodellen ska tas i bruk på sitt möte den 18 december.

Tingsrätten i Helsingfors behandlar nu förseningsböter som staden krävt av Siemens och som Siemens fört till domstolen. I juni förkastade tingsrätten i en mellandom Siemens yrkande men behandlingen är ännu inte avslutad.

Läs också:

Nu är goda metroråd dyra
Västmetron kan försenas ytterligare
Katastrof om automatiseringen av metron stöter på ytterligare problem
Kostnadsökningen av västmetron ska utredas
HST: Automatiseringen av metron kan försnabbas
Västmetron kan försenas med ett halvt år