Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hundraårig bluesman hyllar Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 05.02.2015 13:25.
Eddie Boyd i Helsingfors
Bild: diskoryxeion.blogspot.com

År 1970 bosatte sig den amerikanske bluessångaren och pianisten Eddie Boyd Helsingfors där han sedan kom att tillbringa de sista dryga tjugo åren av sitt liv.

Även om han vid det här laget närmade sig de 60 var han ingalunda någon avdankad föredetting utan snarare en veteran med semilegendarisk status då han varit med sedan slutet av 1940-talet och för det legendomsusade Chicago-bolaget Chess spelat in en räcka hittar av vilka 24 Hours och Third Degree räknas bland de mer kända. Hans mest kända låt torde ändå vara Five Long Years, en Rhythm & Blues #1-singel från 1952, som genom åren har tolkats av alla bluesens största börjande från B.B. King och Muddy Waters till Buddy Guy och för många andra för att räknas upp.

Till Helsingfors kom Boyd alltså via en Europa-turné där han hade uppträtt som en del av American Folk Blues Festivals program, och som många andra afro-amerikanska musiker var han tagen av den entusiasm och brist på fördomar som den europiska publiken hade visat. Led och besviken som han var på den rasism som han ständigt mött i sitt hemland valde han att förlänga sin vistelse och så kom det sig att han slog sig ner i Helsingfors där han kom att bo tillsammans med sin blivande fru Leila i Berghäll.

En skojig parentes i blueshistorien

Så är väl också det mest speciella med Eddie Boyd ur ett inhemskt musikperspektiv, att han redan samma år, 1970 för det inhemska Love-bolaget spelade in skivan Praise to Helsinki. Just det - smaka på den titeln - en kärleksfull hyllning så fin som någon inte bara till vår fina huvudstad utan också till vårt gästvänliga och varmhjärtade folk. Ja, så sjunger han faktiskt.

Det kan ju tänkas att det själsliga klimatet var annorlunda då, att Eddie var nyförälskad och blev väl bemött i de kretsar där han rörde sig, men lite förbluffad blir jag onekligen när jag hör texten till hans fina basbluesnummer. Jag menar, visst älskar jag också min nuvarande hemstad och visst finns här fina människor, men ändå. Att höra en afro-amerikansk musiker så här oförbehållsamt hylla oss finnar är förvisso överraskande. Och min reaktion säger väl också någonting om hur vi förhåller oss till beröm?

Men skojigt är det förstås också och på det hela taget utgör Eddie Boyds koppling till Finland och Berghäll, Helsingfors en intressant och lite udda parentes i blueshistorien. Som sådan värd att påminna om då det i tisdags, den 25 november hade det gått 100 år sedan Eddie Boyd föddes.

I Vega Groove hör du originalversionen av Praise to Helsinki, som f.ö. också finns i en lite senare version med Albert Järvinen på gitarr och Ronnie Österberg på trummor. Kolla också in den här arkivpärlan: Praise to My Baby

Eddie Boyd esiintyy - Spela upp på Arenan

En trippel souldamer och färsk jazz

Vid sidan om Helsingfors-hyllningen spelar vi också Eddie Boyds kändaste låt, Five Long Years i en frän 1960-tals live-version med Tina Turner. Som vi för övrigt har anledning att fira på grund av 75-årsdagen igår, den 26 november. En närmare presentation av henne tänker jag inte gå in på här, men konstaterar bara vidare att hon är en av tre födeledagsaktuella souldamer på vår repertoar.

I första delen tar vi upp bland annat en av den unga bluesens stora hopp, gitarristen Gary Clark Jr. som är aktuell med en ny live-platta. För kvällens jazznummer står Jussi Fredriksson Trio med den enigmatiska(?) skivan ? (frågetecknet är titeln) och Oulu All Star Big Band som på nya skivan 70's Revisited fokuserar på de inhemska fusionsjazzstorheterna Olli Ahvenlahti och Eero Koivistoinen. Slutligen plockar vi också ett spår från den svenska trombonisten och sångaren Nils Landgrens färska dubbel-cd-samling; han framför en överraskande fräsch cover på en mycket välbekant, för att inte säga sliten disco-pärla.

Låtlista

Del 1:
1. Oulu All Star Big Band feat. Olli Ahvenlahti & Eero Koivistoinen: Grandma's Rocking Chair
2. Jussi Fredriksson Trio: Aei-Man Kaeki
3. Gary Clark Jr.: When The Sun Goes Down
4. Booker T. Jones (feat. Jay James [Picton]): Broken Heart
5. Gregory Porter (w. Zbonics): Issues of Life
6. Teppo Mäkynen (& band): All The Things You Are
7. Nils Landgren: I Will Survive

Del 2:

1. Willie "The Lion" Smith: Fading Star
2. Paul Desmond: Embarcadero
3. Little Richard: All Night Long
4. Eddie Boyd: Praise to Helsinki
5. Ike & Tina Turner: Five Long Years
6. Betty Everett & Jerry Butler: Just Be True
7. Jimmy Ruffin: Don't Feel Sorry For Me
8. Jean Terrell: Rising Cost of Love