Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Axxellstuderande lockas bli metallföretagare

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 08:53.
Daniel Gröning från Harparskog i Ekenäs vid den nya 3D-skrivaren, Han kan nog tänka sig att bli företagare inom metallbranschen.
Bildtext Daniel Gröning från Harparskog i Ekenäs vid den nya 3D-skrivaren, Han kan nog tänka sig att bli företagare inom metallbranschen.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Utbildaren Axxell i Karis slår ett slag för att göra det lättare för studerande att utveckla sin kreativitet - och kanske en vacker dag bli företagare. Det är ett samarbete med Novago Företagsutveckling.

Radio Vega Västnyland

7:15

Studerande på metallavdelningen vid Axxell i Karis har redan fått bekanta sig med Novagos prototypverkstad i Lojo, där den som har en produktidé får utveckla den genom att pröva sig fram.

Radio Vega Västnyland: 3D-skrivare i Axxell - Spela upp på Arenan

Novago får i sin tur tillgång till Axxells nya 3D-skrivare som tillverkar prototyper i plast.

3D-skrivare.
Bildtext 3D-skrivare.
Bild: Yle/Robin Lindberg

3D-skrivaren gör studierna roligare och mer lärorika

Daniel Gröning från Harparskog i Ekenäs studerar tredje året till plåtslagare och svarvare. Han tror nog att det är 3D-skrivaren som gäller i framtiden.

- Man lär sig bra när man kan rita sina ritningar i olika program och så får man ut en del som man kan känna på. Det är mycket roligare att göra det så.

Gröning kan nog tänka sig att bli företagare inom metallbranschen och kanske ha ett litet företag som erbjuder svetsning, svarvande och 3D-skrivande.

Del som 3d-skrivaren gjort.
Bildtext Det går att göra allt möjligt med 3D-skrivaren.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Unga får kontakt med företagare

Seppo Nylund är utbildningsledare för metall- och bilavdelningen vid Axxell. Han tror att ungdomar vet ganska lite om företagande, och någonstans måste man börja.

Via samarbetet kan Novago få kontakt med unga som vill starta företag, eller så kan studerande få kontakt med företagare som vill överlåta sitt företag, förklarar Nylund.

Seppo Nylund är utbildningsledare för metall- och bilavdelningen vid Axxell.
Bildtext Seppo Nylund
Bild: Yle/Robin Lindberg

Novago får tillgång till maskiner

Båda har nytta av det här samarbetet. Novago får tillgång till maskinparken vid Axxell där man till ett förmånligt pris kan producera högklassiga produkter, säger Antti Niemi, som är produktionsansvarig vid Novagos prototypverkstad i Lojo.

- Studerande vid Axxell får å sin sida goda övningsarbeten från Novago - arbeten som kommer från den riktiga företagsvärlden - riktiga maskindelar. Det är lite annat än att bara göra övningsarbeten för skojs skull.

Produkt från 3D-skrivare.
Bildtext Produkt från 3D-skrivare
Bild: Yle/Robin Lindberg
Lektor Rabbe Johansson berättar att studerandena kan testa sina idéer med 3D-skrivaren.
Bildtext Lektor Rabbe Johansson berättar att studerandena kan testa sina idéer med 3D-skrivaren.
Bild: Yle/Robin Lindberg
Produkt från 3D-skrivare.
Bildtext Produkt från 3D-skrivare
Bild: Yle/Robin Lindberg