Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hon som syr och han som kör

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:02.

Det här handlar inte alls om könsroller utan om yrkesmänniskor som jag mött under mina första dagar i Kiev.

Hon som syr är i själva verket jurist och arbetar som notarius publicus. Notariaten är synnerligen centrala ämbetsverk i den här byråkratikulturen. Dit måste man gå för att få olika intyg och tillstånd och jag gick dit för att skriva under en fullmakt.

Juristen var en ung dam som skötte sitt jobb mycket professionellt utan att vara vare sig dryg eller påstridig. Hon skrev ut fullmakten på en officiell blankett, det var fyra sidor. Sedan tog hon fram en stor rulle tjock, vit tråd och en jättelik nål. Med eleganta handrörelser sydde hon ihop de två pappren, knöt en knut och limmade ett papperssigill på knuten.

Det var en fin kombination av gammalt och nytt, datorn och sytillbehören.

Han som kör lärde jag känna då jag i dag tog mig hem igen efter att ha deltagit i det ukrainska parlamentets öppningssession. Jag tog alltså en taxi eftersom vägen var lång och jag frös.

Eftersom chauffören, som heter Sasja, var vänlig och trevlig frågade jag honom var det kan tänkas finnas en affär som säljer printrar. Jag måste skaffa en hit till mitt köksbordskontor. Han sa att han inte känner till sådant men bad mig skriva upp vilket slags printer jag behöver. Han frågar sina barn om hjälp i kväll och så åker vi tillsammans och köper den i morgon.

Nu på kvällen ringde Sasja och bad mig förklara för hans svärson en hurudan manick jag behöver. Det gjorde jag och nu sitter de där någonstans i den sena Kievkvällen och studerar stadens printerutbud på internet.

Självklart hade jag kunnat göra det själv men det ligger något oemotståndligt i människor som så gärna vill hjälpa en dam på vift.

Möten och människor