Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljonsatsning på Nabben i Maxmo

Från 2014
Uppdaterad 15.12.2014 18:09.
Nabben i Maxmo.
Bildtext Nabben i Maxmo.
Bild: Yle/Marcus Lillkvist.

Daniel Böling, krögare på Nabben i Maxmo, har knutit till sig finansiärer och är redo för en miljonsatsning på restaurang, bastu, badplats, gästhamn - och Tottesunds herrgård som ska bli ett 1800-tals hotell.

Böling hyr Nabben sedan tre år tillbaka och har redan satsat 200 000 euro i fastigheterna. Nu är han redo att satsa ännu mer.

- Det kommer att bli något unikt. Det blir inget nytt Powerpark, Tuuri eller Ikea utan något som Tottesundsborna kan vara otroligt stolta över, säger Daniel Böling.

Daniel Böling på Nabben.
Bildtext Daniel Böling.
Bild: Yle/Marcus Lillkvist.

Han har gjort upp en plan tillsammans med två ryska Wärtsilädirektörer. De är redo att ta över 49 procent av aktierna i bolaget och samtidigt gå in med kapital i två steg.

Miljonsatsning på Nabben

1:26

Investering i två steg

I det första steget ska restaurang Nabben totalrenoveras och få en flytande bastuanläggning, i det andra steget kopplas närliggande Tottesunds herrgård till visionen som ett hotell i 1800-tals stil med eget ölbryggeri.

- Det allra viktigaste är att själva huvudbyggnaden totalrenoveras, får bergsvärme och förvandlas till en verklig havsrestaurang med fin utsikt mot havet. Dessutom kommer vi då att glasa in stora delar och på det sättet öka sittplatserna inomhus från dagens 50 till 100.

Vill köpa och arrendera på lång tid

Böling är redo att köpa Nabbenfastigheterna av kommunen och teckna ett långt arrendeavtal för marken. Dessutom vill man hyra Tottesunds herrgård av Vörå kommun, helst i 30 år.

- Det enda kommunen behöver göra är att klappa i händerna, säger han.

Kommunen applåderar

Och Rainer Bystedt, kommunstyrelsens ordförande i Vörå som Maxmo hör till, gillar Bölings idéer.

- Finns det företagare som har framtidsvisioner och vill utveckla så är kommunen absolut ingen broms, säger Bystedt.

- Det är jättebra att få verksamhet som utvecklar regionen och så handlar det ju naturligtvis om arbetsplatser.

Böling har ju ett tufft krav och vill ha svar inom två veckor. Kommer ni att kunna svara så snabbt?

- Ja.

Daniel Böling räknar med att Nabben och herrgården ska kunna sysselsätta 50 personer sommartid redan om fem år, lite färre vintertid.