Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Vi blir sannolikt tvingade att jobba i skift”

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 07:28.
Skolkök
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Skolmaten riskerar bli mer ensidig och färdigmaten ökar efter årsskiftet i en del kommunala kök - det misstänker en husmor i Raseborg.
Pressen på skolmatsköken i staden blir hård i vinter.

Radio Vega Västnyland

5:13

Flera olika kök i staden måste efter årsskiftet öka sin produktion radikalt för att mätta skol- och dagisbarn i Karis och Svartå medan centralköket i Karis renoveras.

Det här på grund av att Fazer Food Services i Helsingfors inte ville fortsätta som matleverantör tills renoveringen är klar vid påsk.

Gunvor Lindholm och Susan Söderlund
Bildtext Gunvor Lindholm och Susan Söderlund
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Skolköket i Höjdens skola i Tenala är ett av de drabbade köken. Köket tvingas efter årsskiftet producera nästan dubbelt så många matportioner dagligen jämfört med vad köket nu tillverkar.

- Med den personal vi har och de grytor vi nu har är det inte möjligt, sammanfattar Gunvor Lindholm, husmor i Höjdens skola.

I köket tillverkas idag ungefär 300 matportioner varje dag. I skolköket jobbar tre personer med matlagning. Dessutom har köket en person som sköter disken.

- Vi blir sannolikt tvingade att jobba i skift. Personligen har jag inget i mot det, jag är morgonpigg, säger Gun Nylund som sedan år 1977 jobbat i skolan.

Löften om mera personal

Husmor Gunvor Lindholm säger att hon har fått löften om mera personal från årsskiftet. Kosthållschef Tove Damén-Wikholm bekräftar att den enda möjligheten är att rekrytera folk.

- Eftersom direktionen för intern service har beslutat att vi ska göra så här och då beslutet är baserat på vad jag har föreslagit, utgår jag ifrån att jag får anställa mera personal, säger Damén-Wikholm.

Hon säger att det också blir vissa utmaningar med kökens utrustning, men att förpackningarna dit matportionerna läggs sannolikt är det största problemet.

- Förpackningarna kräver mycket förvaringsutrymme.

Transporterna från tillverkningsköken till skolorna ser kosthållschefen inte som något problem.

Höjdens skola
Bildtext Höjdens skola
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Kvaliteten kanske sämre

I Höjdens skola befarar man att kvaliteten på maten kommer att bli sämre.

- Barnen här har ju varit nöjda med maten, men jag tror att de här arrangemangen kan betyda att det blir mera soppor, gröt och lådor på matlistan, säger Gunvor Lindholm.

Hon säger att det egentligen inte är något fel på soppor, gröt och lådor, men variationsmöjligheterna blir färre.

Skolmat
Bildtext Skollunch i Tenala 27.11.2014
Bild: Yle/ Robin Holmberg

För lång transportsträcka

På Fazer Food Services säger operativa direktören Sari Saari att de långa transportsträckorna mellan tillverkningsplatsen och leveransorten är orsaken till att Fazer inte ville använda sin optionsrätt.

- Särskilt vintertid är risken alltför stor att matens kvalitet blir sämre då transporten utgör en utmaning, säger Saari.

Fazer Food Services tillverkar maten i Gamlas i Helsingfors.

Sari Saari säger att samarbetet med Raseborg har löpt mycket bra.

- Bara vi kan lösa våra logistikproblem vill vi gärna samarbeta med Raseborg också i framtiden, säger hon.

De tillfälliga arrangemangen gäller från årsskiftet till slutet av mars. Då torde centralköket i Karis vara inflyttningsklart efter renoveringen.

Förutom Höjdens skola, ska också det temporära köket i tidigare yrkesskolan på Stabsgatan vid Pumpviken i Karis och Seminarieskolan i Ekenäs tillverka mer mat än förut. Dessutom köper Raseborgs stad matportioner från företaget Leijonacatering i Dragsvik.

26.11.2014 Köksrumba i Raseborg