Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Barn, religion och jämlikhet dominerade debatten”

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Riksdagen röstar om Lex Nokia
Bildtext Erkki Virtanen och Silvia Modig omfamnar varandra under riksdagens debatt om jämlik äktenskapslag.
Bild: YLE

Frågor om barnens ställning, kyrkan och jämlikhet var de mest aktuella på slutrakan i riksdagsdiskussionen om könsneutrala äktenskap. Omröstning blir det vid halv två på fredag.

Yle Nyheters politiska kommentator Anne Suominen följde med torsdagskvällens debatt i riksdagen. Hon bedömer att diskussionen allmänt taget var saklig och att den fokuserade på tre frågor; barnens ställning, den religiösa aspekten och frågan om vad jämlikhet är var de ämnen som det mesta kretsade kring.

- Motståndarna till en könsneutral äktenskapslag befarade till exempel att det blir slut på internationella adoptioner till Finland om lagen går igenom, säger Suominen.

Bakgrunden till det här skulle vara att flera länder inte vill ge barn till samkönade par. De som talar för lagen kontrade med att Finland kunde ge ett löfte om att inga barn ges till samkönade äkta par om det här visar sig vara ett problem.

Massflykt från kyrkan?

Riksdagsledamöterna diskuterade också livligt kyrkans och religionens roll i sammanhanget. Ärkebiskop Kari Mäkinens ställningstagande i frågan väckte förvirring bland lagens motståndare. Mäkinen har konstaterat att barnens liv inte äventyras om lagen godkänns och att samhället borde arbeta för stabila parförhållanden.

- En del av motståndarna till lagen sa att det kan uppstå en massflykt från kyrkan om lagen godkänns och att det i så fall kan uppfattas som Mäkinens fel, säger Anne Suominen.

Den tredje aspekten som väckte diskussion i riksdagen på torsdagskvällen var frågan om jämlikhet. Enligt grundlagen ska ingen särbehandlas, utan alla ska vara lika inför lagen. Riksdagens grundlagsutskott har tolkat att den nuvarande äktenskapslagen inte bryter mot det här. De som vill ha en könsneutral äktenskapslag håller inte med.

- De hänvisar till statsvetare som anser att samhället aktivt ska främja jämlikhet och mänskliga rättigheter, att det inte räcker med att hindra diskriminering, berättar Suominen.

”Det blir ett ja”

Yle Nyheters politiska kommentator Suominen tror att det blir ett ja i ömröstningen på fredag eftermiddag.

- Flera ledamöter som tidigare var emot lagen har ändrat åsikt.

Om lagen om könsneutralt äktenskap godkänns blir den verklighet tidigast om några år. Om par av samma kön ska kunna gifta sig, måste flera andra lagar också ändras. Dessutom blir Befolkningsregistret och Folkpensionsanstalten tvungna att göra om sina system, om lagen går igenom.

Läs också:
Det är nu det gäller för jämlikt gifte
Ted Urho: ”Nå för att man inte kan”
"Visst älskar jag dig" Se kärleksförklaringen i riksdagen!
"Cirkusen kring äktenskapslagen är helt absurd"
Intensiv diskussion om äktenskapslagen i Obs debatt - se hela programmet!
Jonas Jungar: Varför ett sådant hallå kring könsneutrala äktenskap?
JA till könsneutralt äktenskap i huvudstadsregionen
Twitterbloggen: Är din riksdagsledamot för eller emot könsneutrala äktenskap?