Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alkohol under graviditeten lika med dråpförsök?

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 10:26.
Bild: Yle

En brittisk domstol ska under nästa vecka avgöra om en kvinna begick ett våldsbrott gentemot sitt barn, eftersom hon drack mycket alkohol under sin graviditet. I så fall kan barnet få skadestånd.

Fallet handlar om en nu sjuårig flicka vars mamma drack upp till en halv flaska vodka och åtta starköl dagligen under sin graviditet. Hon ska ha fortsatt dricka trots att professionell personal hade varnat henne för hennes alkoholvanor.

Mamman är inte längre i kontakt med sin dotter. Dottern tas om hand av lokala myndigheter i nordvästra England. De här myndigheterna vill att flickan ska få ekonomisk kompensation av den brittiska brottsoffermyndigheten (CICA).

Målsägarna (advokater för den icke-namngivna kommunen i nordvästra England) har hävdat att den gravida kvinnans alkoholbruk var ett våldsbrott som kan jämföras med "dråpförsök genom förgiftning".

Nyhetsbyrån AFP skrev om fallet på torsdagen, men rättsfallet har lett till intensiv debatt om kvinnors och fosters rättigheter och brittiska tidningar, bland andra The Guardian och Daily Mirror har skrivit om det tidigare.

Kan bli prejudikat

Rättsfallet väcker komplicerade frågor om fostrets rätt och fostret som en juridisk person.

En del brittiska kvinnoorganisationer oroar sig för att en dom till målsägarens fördel kunde leda till juridisk praxis där kvinnor som dricker alkohol under graviditeten kan åtalas och dömas. I USA har motsvarande fall lett till att kvinnor fängslats.

Kvinnoaktivister befarar också att en sådan praxis inte hjälper kvinnor med alkoholproblem och inte kommer att leda till nyktrare mammor eller friskare barn. De menar att kvinnorna istället behöver stöd och hjälp.

Advokaterna som driver fallet har betonat att det inte handlar om att åtala eller straffa kvinnan. Enligt dem handlar det enbart om barnets rätt till kompensation från brottsoffermyndigheten.

Enligt The Guardian väntar ett 80-tal andra fall på den här domen. De handlar alla om FAS-drabbade barn (FAS = fetalt alkoholsyndrom, det vill säga fosterskador orsakade av alkohol) som också kan komma att kräva kompensation för sina skador.

Diskussion om artikeln