Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jubel utanför riksdagen

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.

Inför riksdagens omröstning om en jämlik äktenskapslag ordnas en demonstration utanför riksdagshuset till förmån för medborgarinitiativet.

Så går omröstningen till

  • Riksdagens plenum inleds klockan 13.
  • Före omröstningen om medborgarinitiativet för en könsneutral äktenskapslag ska riksdagen rösta om flera andra saker. Den mest avgörande omröstningen gäller barnbidraget. Både Sannfinländarna och Centern föreslår misstroendevotum för regeringen på grund av nedskärningarna i barnbidraget.
  • Efter de här omröstningarna avgörs den könsneutrala äktenskapslagens öde.
  • De som vill hålla kvar den nuvarande äktenskapslagen röstar ”Ja” medan de som vill ändra lagen trycker på ”Nej”-knappen.
  • Om det blir jämnt röstar riksdagen en gång till med valsedlar.
  • Om det fortfarande är jämnt avgör lotten.

Demonstrationen ordnas av organisationen för sexuellt likaberättigande Seta, tillsammans med föreningarna Regnbågsfamiljerna, HeSeta och Trasek, Helsingfors universitets studentkår och kampanjen Tahdon2013, som är initiativtagare till medborgarinitiativet för en könsneutral äktenskapslag.

Demonstrationen går av stapeln på Medborgartorget mellan Musikhuset och Kiasma och börjar klockan 12. Den så kallade Kärleksdemonstrationen väntas bli stor. På dess Facebooksida har omkring 15 000 deltagare anmält sig.

Mindre demonstrationer ordnas också på andra håll i landet.

Heinäluoma: Ta det lugnt på läktarna

Inne i riksdagen förbereder man sig på omröstningen med skärpta säkerhetsarrangemang. Riksdagens talman Eero Heinäluoma påminner om att man inte får störa ledamöternas arbete på läktarna.

Utgångspunkten är att riksdagens läktare är öppna för allmänheten, men man måste följa grundlagen. Enligt den är det förbjudet att demonstrera inne i riksdagen, påminde Heinäluoma på en lunch för politiska journalister tidigare i veckan.

- Samma regler gäller riksdagsledamöterna. I vårt parlament har man inga banderoller och applåderar inte, och det gäller också läktarna.

Länk till personens Twitterprofil.