Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bästa rättegångsfilmerna

Från 2014
The judge
Bild: Warner Bros

Tråkiga och pratiga? Nej! Underhållande och spännande.

The Judge har Finlandspremiär. Robert Downey Jr. spelar Hank Palmer, en advokat från storstaden som tvingas återvända till sitt barndomshem. Hans far, domaren Joseph (Robert Duvall) är nämligen anklagad för mord och Hank ska försvara honom. Det finns otaliga filmer som utspelar kring en rättegång. Vi listar de tre främsta exemplen.

3. A Few Good Men (1992)

Tom Cruise spelar Daniel Kaffee en oerfaren advokat i marinen som tar sig an sitt första fall. Han ska försvara två marinsoldater som anklagas för att ha mördat en kollega. Hela fallet visar sig vara såväl större som mer komplext än vad han kunnat ana. Överste Nathan R. Jessup (Jack Nicholson, oscarsnominerad för sin insats) och Daniel ryker ihop ordentligt i en av filmhistoriens mest minnesvärda konfrontationer.

2. My Cousin Vinny (1992)

Det är relativt ovanligt med komedier då det kommer till rättegångsfilmer. Men få saker kan gå fel med Joe Pesci i huvudrollen. Och inte nog med det, självaste Karate Kid (Ralph Macchio) spelar hans kusin. En kusin som råkar illa ut då han och hans studiekompis på vägen till sitt universitet plötsligt blir anklagade för mord i en liten håla i Alabama. Lyckligtvis är kusinen Vinny (Pesci) en advokat och han kommer in för att rädda sin släkting. Det enda problemer är att han är högst oerfaren och det här blir han första fall, någonsin.

1. 12 Angry Men (1957)

Den här klassikern hittar vi på plats nummer åtta på den prestigefyllda listan på topp 250 bästa filmerna någonsin alá imdb (länk: http://www.imdb.com/chart/top?tt0050083&ref_=tt_awd). Och med all rätt. Filmen utspelar sig i ett och samma rum. Tolv jurymedlemmar ska avgöra ödet för en man anklagad för mord. Alla förutom en jurymedlem är rörande eniga om att den anklagade är skyldig. Sakta med säkert börjar han övertyga de övriga om att fallet kanske inte är så kristallklart som det verkar.

Mer om ämnet på Yle Arenan