Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så röstade riksdagen - kolla din ledamot

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Röstfördelningen i omröstningen

Rösterna i den omdebatterade frågan om könsneutrala äktenskap föll 92 för och 105 mot lagutskottets förslag att inte ändra lagen. Här kan du kolla hur riksdagsledamöterna röstade utgående från parti, ålder, valkrets och kön.

Det riksdagen de facto röstade om idag var om man skulle godta lagutskottets förslag om att inte ändra äktenskapslagen. Det innebär att de som röstade ja, dvs. grönt, vill hålla kvar äktenskapslagen som den ser ut i dag, medan de som röstade nej, dvs. rött, vill ändra den.

Förvirrande omröstning - Nej är för ja är mot

OBS! De som röstade ja vill inte förändra lagen, nej-rösterna betyder att ledamoten är för könsneutrala äktenskap.

I vår översikt innebär det att de ledamöter som har en grön bakgrund inte vill förändra äktenskapslagen medan de som har en röd är för könsneutrala äktenskap.

Alla gröna röstade nej- alla utom en sannfinländare röstade ja

Så tyder du översikten

 • Grön - Ledamoten är mot könsneutrala äktenskap. Röstar JA
 • Röd - Ledamoten är för könsneutrala äktenskap. Röstar NEJ
 • Vit - Ledamoten röstade blankt
 • Grå - Ledamoten var inte på plats

  Trots att Sannfinländarna uppmanats att följa partiets linje i den här frågan röstade Arja Juvonen från Nyland emot lagförslaget. Förutom henne röstade alla sannfinländare för lagutskottets förslag att inte förändra äktenskapslagen. Bland Kristdemokraterna höll däremot partidisciplinen och alla röstade för.

  Alla De grönas ledamöter röstade emot lagutskottets förslag. Det gjorde också alla Vänsterförbundets ledamöter och vänstergruppens två ledamöter. I den svenska riksdagsgruppen var det bara Lars-Erik Gästgivars som inte ville skriva om äktenskapslagen.

  Så här röstade ledamöterna

  För muspekaren över ledamöterna för att se mera information om dem. På mobil kan du istället klicka på fotona.

  Stor skillnad mellan Nyland och Vasa

  Om man ser på hur åsikterna delar sig enligt valkrets kan man säga att stödet för ett könsneutralt äktenskap är störst i Nyland där 25 av ledamöterna från Nylands valkrets röstade emot lagförslaget och tio för. I Helsingfors valkrets stödde fem ledamöter lagutskottets förslag medan 15 var emot. 12 av ledamöterna från Vasa valkrets vill ha kvar äktenskapslagen som den ser ut idag medan fem vill skriva om lagen. I Norra Karelen var det bara en av sex ledamöter som ville ha en könsneutral äktenskapslag. Av de övriga var en borta och fyra röstade för lagutskottets förslag.

  Kvinnorna vill skriva om lagen

  Om man ser på kön och ålder verkar könet ha större inverkan på hur ledamöterna röstade än åldern. 66 ledamöter, dvs. 58 procent, av de 114 männen vill hålla kvar dagens äktenskapslag medan 48 ville skriva om lagen. Av de kvinnliga ledamöterna röstade 26 ledamöter, dvs. 31 procent, av de 87 kvinnliga ledamöterna för lagutskottets förslag. 57 ledamöter röstade emot.

  Åldersfördelningen är relativt jämn. Bland Sannfinländarna finns det många unga riksdagsmän som röstade för att bibehålla lagen som den är. Om man frånser de sannfinländska ledamöterna är det överlag så att ju yngre en ledamot är, desto troligare är att han röstade mot lagutskottets förslag.

  Så gott som fullt hus

  I dagens omröstning var bara två riksdagsledamöter frånvarande; SDPs Merja Mäkisalo-Ropponen och Raimo Piirainen frånvarande.

  Läs också:
  Det är nu det gäller jämlikt gifte - följ med direkt
  Tusentals demonstrerar för könsneutrala äktenskap
  "Visst älskar jag dig" Se kärleksförklaringen i riksdagen!
  "Cirkusen kring äktenskapslagen är helt absurd"
  Intensiv diskussion om äktenskapslagen i Obs debatt - se hela programmet!
  Jonas Jungar: Varför ett sådant hallå kring könsneutrala äktenskap?
  JA till könsneutralt äktenskap i huvudstadsregionen
  Twitterbloggen: Är din riksdagsledamot för eller emot könsneutrala äktenskap?
  En lagändring skulle trygga barnens ställning
  "Det här är en katastrof för Finland"

  Se torsdagens riksdagsdebatt här.