Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Kakelugn i miniatyr av skräp

Från 2014
Uppdaterad 15.02.2018 15:05.
Kakelugnar i miniatyr av skräp
Bildtext Kakelugnar i miniatyr av skräp
Bild: YLE/Strömsö

Elisabeth Westerholm skapar bland annat kakelugnar i miniatyr av skräp vi andra slänger bort. Hennes passion för återvinning är enorm även om formatet för hennes konstart är minimal.

Strömsö inslag: Livet i miniatyr - Spela upp på Arenan

Bara för att det är gjort i miniatyr av plastburkar, kaviartuber och knappar sparas det inte på vare sig likheten med den verkliga världen eller detaljrikedomen. Elisabeth återskapar ofta en svunnen historisk och romantisk värld när hon gör sina tittskåp i miniatyr.

Man måste få drömma sig bort ibland är hennes motto, nästan som ordspråket verkligheten är inte allt här i världen som står skrivet på Strömsös vägg.

Läs även artikeln som beskriver Elisabeth Westerholms miniatyrvärld och se hur Lee gör en liten julklapp i en tändsticksask..

Elisabeths miniatyrer har många likheter med Strömsövillan och det liv som en gång florerat här. Lee fick lära sig göra en kakelugn och vill du också göra en så gör du så här:

Du behöver;

Pillerburk/shampoflaska/plaströr
En lökpåse – det röda nätet löken brukar vara i /band man brukar använda när man spacklar gipsskivor eller strukturtapetbit
Grundfärg som fäster på plast
Ytfärg (hobbyfärg/rester av målarfärg)
Band till spiselkrans
Spets till kröning av kakelugnen
Metallklämma för papper (sådan som har två utvikbara ben)
Metallring och ena halvan av ett tryckknäppe till ventil
Metallkedja från trasigt smycke till spjället
Kaviartub till mässingsdelarna på kakelugnen
Små pärlor till knoppar på luckan
Små nålar/knappnålar utan knopp, som bara har en liten hatt
Universallim
Superlim
Pensel
Sax
Pincett
Spetsig tång
Pryl

Gör så här:

1. Välj en pillerburk som är lite större än den schampoflaska eller plaströr du vill använda. Para ihop dem, klipp eventuellt upp toppen på burken eller fyll ut så att röret passar i, sätt i schampoflaskan med botten uppåt. Limma ihop.
2. Limma fast nätet från lökpåsen/strukturtapetbiten eller en bit av spackelbandet för att få struktur på spisen.
3. Limma fast band/snöre där burkarna möts så att det blir som en spiselkrans runtom. Lee använde tvinnade bomullsband som hon tvinnade ytterligare två tillsammans för att få lite tjocklek.
4. Klipp till passlig bit spets att kröna kakelugnen med och doppa den rejält i lim för att få stadga och limma fast den.
5. Grundmåla allt och låt torka.
6. Ytmåla kakelugnen.

Luckor av en kaviartub.
Bildtext Lucka av en kaviartub.
Bild: YLE/Strömsö

7. Klipp till en bit av kaviartuben, klipp upp den. Tvätta den och släta ut den med t ex skaftet på en sax.
8. Klipp till smala remsor som du kan göra gångjärn och hasp av. En gångjärnsbit är t ex 2 x 8 mm. Böj en sådan bit runt en nål, med en klick superlim, platta till med tången ordentligt – här kan behövas pincett som hjälpverktyg. Gör fyra sådana små flaggor.
9. Klipp av nålen som sticker ut med en tång. Håll handen ovanför som skydd så att nåländan inte sprätter iväg i någons ögon.
10. Klipp till passligt stor ugnslucka för din kakelugn. Rita på baksidan med t ex kulspetspenna mönsterspår på luckorna så som det ser ut i verkligheten, så att det på framsidan blir utbuktat mönster av det du ritat. Runda hörnen lite med sax. Böj plåten så att den formas runt din kakelugn där den ska sitta.
11. Limma fast gångjärnen från baksidan så att bara den invirade nålen sticker ut, två i vardera kant så som gångjärn brukar vara.
12. Limma fast luckan på kakelugnen.
13. Limma fast en liten bit som hasp typ 2 x 5 mm stor (anpassa efter storleken på din kakelugn och dina luckor) på luckorna.
14. Limma fast två små pärlor på haspen som handtag.

Kakelugnen i dockskåpets hörn.
Bildtext Kakelugnen i dockskåpets hörn.
Bild: YLE/Strömsö

15. Gör hål i sidan på kakelugnen med en pryl och tryck in ett pappersklips med två ben (ett sådant som har mässingsfärgad hatt och ser ut som att det skulle kunna vara en sotningslucka på en kakelugn i miniatyr).
16. Limma fast något som ser ut som en luftventil, t ex en liten metallring och ena halvan av ett tryckknäppe.
17. Limma fast något som ser ut som ett spjäll. T ex en bit av en kedja från ett trasigt halsband och en bit av kaviartuben ihoprullat som en pinne kombinerat med någon liten rund metallbricka.
18. Placera i dockskåpet/tittskåpet eller ge bort som rolig gåva till någon som t ex renoverar hus.

Mer om ämnet på Yle Arenan