Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Inga köp i Tuuri

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2014 11:13.

Idag firar vi Köp inget-dagen. Följ med på en konsumtionskritisk roadtrip till Tuuri. Att göra den här resan är ungefär lika logiskt som att bygga ett kloster i en strippklubb.

Det är lätt att kritisera Köp inget-dagen, bilfriadagen och den internationella handduksdagen. Borde vi inte alltid kunna vara kritiska till vår konsumtion? Borde vi inte jobba med att hitta bilfria lösningar som räcker längre än en dag? Borde inte alla dagar vara dagar när vi hyllar Douglas Adams genom att bära handduk?

Nej.

Mathias Nystrand hittar en motorsåg för 119 euro i bybutiken. Man kunde kanske kalla det "engångsmotorsåg".
Bildtext Mathias Nystrand hittar en motorsåg för 119 euro i bybutiken. Man kunde kanske kalla det "engångsmotorsåg".
Bild: Petter Sandelin

Faktum är att en konsumtionsfri dag kan vara precis det vi behöver för att öppna våra ögon för hur vi lever. Konsumtionen är rutin i det västerländska samhället och rutiner är bra att byta. Det vet alla som äter chips.

För att fira Köp inget-dagen i kulturprogrammet Kollektivet gjorde jag roadtrip till Tuuri tillsammans med författaren och skrotkonstnären Mathias Nystrand som filosofiskt bollplank. Tanken med resan var att åka till Finlands mest berömda shoppingcenter utan att köpa något. Det var en intressant upplevelse, lite som ett vinterbad i västerländsk överflöd eller som att börja mura ett kloster innuti en strippklubb.

När man går genom ett köpcenter med målet att inte köpa något så inser man hur svårt det är att inte ta emot alla impulser från extrapris och läckert staplade plockvaror. Gång på gång kommer man på sig själv med att tänka “kanske jag behöver en slitstark telfonpanna”? Sedan är man tvungen att vifta bort tanken. Det är lite som att meditera.

Slitstark teflonpanna. Det måste vara världshistoriens mest motsägelsefulla produkt. Det hör ju till teflonpannans natur att den slits ut på nolltid.

Det är jobbigt att förändra sitt liv. Men att förändra hur man lever under en enda dag är enkelt, och det öppnar ens ögon. När vi kommer ut från Tuuri utbrister Mathias Nystrand att man så lätt luras att tro att konsumtion och arbete är ett naturligt kretslopp, där man hela tiden förtjänar för att konsumera, men att det inte alls behöver vara så, och att han själv inte alls upplever världen på det viset.

Och det är ju sant.