Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Årets stora julturné: 25 konserter på 23 dagar

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 15:10.
Thomas Enroth med vänner åker på julturné 2014.
Bildtext Kapellmästare Thomas Enroth och solisterna Heléne Nyberg, Thomas Lundin, Christina Lindberg och Erik-André Hvidsten
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Det är intensiva veckor just nu för kapellmästare Thomas Enroth, sångarna Christina Lindberg, Erik-André Hvidsten, Thomas Lundin och Heléne Nyberg, samt alla andra medverkande i turnén "Årets Stora Julkonsert".

Gruppen inledde turnén den 20 november och ger sammanlagt 25 konserter i Nyland, Åboland, på Åland och i Österbotten. Den sista konserten är den 12 december.

Artisterna i turnén "Årets Stora Julkonsert" gästar Österbottnisk förmiddag

Programmet är inte längre tillgängligt

(Ljudinslaget inleds med ett medley och intervjun varvas med plock ur solisternas egen repertoar. På grund av upphovsrättsliga skäl kan inslaget tyvärr endast spelas upp i Finland.)

Till Österbottnisk förmiddags sändning kom artisterna från hotellet, dit de anlänt under natten från Kimito. På fredag kväll står den första av två spelningar på Norrvalla i Vörå på programmet.

Det är nu fjärde året som Thomas Enroths Orkester är ute på julturné. Kapellmästaren själv säger att årets turné är speciell, med tanke på antalet konserter och med tanke på de fantastiska sångarna.

- I går hade vi åttonde spelningen och ja... inte är man ju trött, utan man får en kick av att ha så fantastiska spelningar som vi har haft, säger Thomas.

De fyra sångarna representerar olika musikstilar och det här kommer också fram i urvalet sånger under turnén. Vars och en personlighet hörs och syns och det är blandningen som gör det hela så spännande.

- Vi ger vår egen touch åt det vi gör, men samtidigt är vi ju med och körar på varandras sånger och kommer med många överraskningar, säger Christina Lindberg.

Bredden i konserten, det är det som utgör helheten, säger Erik-André Hvidsten. Han säger att då han och Christina, första gången fick den föreslagna låtlistan framför sig så blev det diskussion. Det blev något av en krock mellan hur sinnelaget är i de olika länderna.

- Till slut fick Thomas Enroth sätta ner foten och säga att "så här är det i Finland, vi gillar att börja lite mörkt". Och jag som norrman vill bara att folk ska skratta och vara glada!

Inledningsnumret i konserten är den långsammaste och dystraste låten på Erik-Andrés skiva: "Decembernatt", alltså Leonard Cohens "Hallelujah" i översättning.

- Han var helt chockad: "Ni skämtar!". Välkommen till Finland sa jag bara, inflikar Thomas Lundin.

Christina Lindberg säger att det har varit fantastiskt att få möta den finska publiken och att få samarbeta med de andra artisterna. Hon säger att det också kommer att bli samarbete framöver.

- En kvinna som jag har fått som förebild på så många olika sätt, det är du Heléne. Det är en fröjd att få jobba med dig, säger Christina.

Heléne Nyberg har varit med också de tre tidigare turneerna. Hon säger att årets turné på många sätt är den bästa: inte bara att möta publiken, utan också den härliga gemenskapen.

- Jag tänkte i går när jag kom till hotellet: "Nej, jag vill inte att det här ska ta slut!"

Thomas Lundin är en stor vän av julen. Högtiden är en verklig ljuspunkt i det trista vintermörkret.

- Som yngre tyckte jag om hösten och vintern, men nu tycker jag mörkret är så jobbigt. Jag tror det är därför jag älskar julen så mycket, för att den kommer med ljuset, säger han.

Lundin släppte för en tid sen sin debutskiva, en julskiva. Den innehåller flera duetter.

- En är med min favoritsångerska, hon är helt underbar. Jag har gjort henne själv, det är min dotter Maja!

Se också: Årets stora julkonsert 2014 på Facebook