Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ventilationen i Borgåskolorna får kritik

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 15:01.
Kvarnbackens skola i Borgå
Bildtext I Kvarnbackens skola är ventilationen på dygnet runt
Bild: Yle/Lone Widestam

Ventilationen i skolor och daghem i Borgå borde vara igång dygnet runt, också på veckoslut. Det anser MLL Nya Borgå. Friska hus behöver inte det, svarar projektchef Tony Lökfors vid Borgå stad.

Mannerheims barnskyddsförbund lokalavdelning Nya Borgå är oroad över inneluften i daghemmen och skolorna i staden.

Ventilationssystemen borde vara påslagna i fastigheter också på nätter och veckoslut, anser MLL föreningen.

”Borgå sparar på barnens bekostnad”

Staden har försökt spara på bekostnad av barnens hälsa alltför länge genom att stänga av ventilationen i skolor och daghem då de är tomma, säger MLL i ett uttalande.

MLL Nya Borgå refererar till Allergi- och astmaförbundets uttalande om att ett av de vanligaste problemen med inneluft är otillräcklig ventilation. Enligt MLL samlas fukt och orenheter inne i husen då man stänger av ventilationen helt och hållet.

”Ventilation tar bort koldioxid, inte damm”

Projektchef Tony Lökfors från lokalitetsledningen vid Borgå stad ställer sig kritisk till uttalandet.

Enligt Lökfors är ventilationens uppgift att rena luften från den koldioxid som människan producerar.

- Ventilationen är igång en till två timmar innan verksamheten kommer igång på morgonen och en timme efter att lokalen stängs. Det räcker för att få ut koldioxiden.

Damm och orenheter hör till städningens uppgifter att få bort. Om dammet virvlar upp när ventilationen startar på morgonen, då är det dåligt städat, konstaterar Lökfors.

- Därför är det viktigt att lägga vikt vid städningen och se till att också ytor högre upp städas.

”Friska hus behöver inte ventilation dygnet runt”

Luften står inte helt stilla i fastigheterna nattetid. En viss ventilation måste finnas till exempel på toaletterna.

Om huset är i skick, finns det ingen orsak att ha ventilationen i gång på högsta effekt dygnet runt, konstaterar Lökfors.

En tillfällig lösning

Åtminstone i tre skolor i staden, Kvarnbackens skola, Näse skola och Keskuskoulu, är ventilationen igång hela tiden på grund av problem med inneluften.

I den relativt nyrenoverade Kvarnbackens skola är problemet lukt från material som har använts vid renoveringen. Luftkvaliteten i Kvaba har mätts två gånger men en kontrollmätning till behövs innan man kan fatta beslut om att stänga ventilationen till natten.

- Ventilation dygnet runt är ändå ingen slutlig lösning på inneluftsproblem i fastigheterna, bara en tillfällig åtgärd, påpekar Lökfors.