Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skiva med delfiner och en död katt

Från 2014
Urban Cone

Stockholm har någonting riktigt bra att ge dig. De kallar sig Urban Cone och har redan jobbat med electrostjärnan Porter Robinson. Debutalbumet kommer med både grekiska delfiner och en död katt.

Sångaren och keyboardisten Rasmus Flyckt är på promenad mot bandlokalen när vi ringer. Det är där Urban Cone mer eller mindre bor nuförtiden. Snart börjar deras turné, och till våren kommer ett album som de till stor del spelat in live.

- Det är skitkul att det går bra nu. Vi har ju alltid trott stenhårt på det vi gör sedan vi var 18 och spelade i min källare, säger han.

Första låten kom till i hans vardagsrum.

- Vi spelade in allt själva, och släppte ut det på Myspace, då när det var stort. Det är skönt att vi gjort allt det här själva. Det är väldigt mycket vi.

Det skeva människoidealet

Tidigare i år var de med på Porter Robinsons singel Lionhearted. Nu snurrar bandets egen Sadness disease på mångas spellistor - en glad låt med tungt budskap.

- Vi gjorde den om människoidealet och hur skevt det är, att perfektion inte existerar. Folk går runt och känner sig otillräckliga, och det är sadness disease.

Djurgäster på skivan

Ifall du tycker att lead-synten låter som en delfin i den här låten så finns det en bra förklaring. Det är en delfin, nämligen.

- Emil (Gustafsson, bas och sång) var och seglade i Grekland. Vi hittade en video på det där det var delfiner kring båten som gjorde ljud, så vi tog det ljudet. Det är en DJing dolphin.

Bortsett från den är det mesta inspelat live. Ja, eller det finns en djurgäst till, berättar Rasmus.

- Det kommer faktiskt en katt också. det är min avlidna katt som vi... ja vi avlivade den inte för låten, men den fick avlivas helt enkelt. Vi hann sampla henne innan hon dog, så den är låten är till hennes minne.

I mars 2015 kommer albumet.

Hör hela intervjun i klippet.

Mer om ämnet på Yle Arenan