Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyval på Grönland efter fuskskandal

Från 2014
Uppdaterad 28.11.2014 20:56.
Yle Nyheter: Ekonomin överskuggar valet på Grönland - Spela upp på Arenan

Den nuvarande koalitionsregeringen, under ledning av socialdemokratiska Aleqa Hammond (Siumut), hann bara sitta i ett och ett halvt år innan den tappade förtroendet i den grönländska riksdagen, Landstinget, och nyval utlystes. Orsaken är en skandal med skattepengar - Hammond har använt en summa på hundratusen danska kronor för privata resor och hotellnätter.

Nyval utlystes efter att det liberala partiet Atassut, som har suttit i samma regering som Hammonds Siumut, valde att avgå från regeringen. Också en del av Siumuts ministrar har visat sitt misstroende gentemot Hammond, som har lämnat både statsminister- och partiledarposten.

Val vid känslig tidpunkt

Nyvalet förrättas vid en svår tidpunkt, med tanke på många viktiga projekt som ligger på is tills en ny regering har tillträtt.

- Vi står inför ett nytt flygplatsbygge på Sydgrönland och ett hamnbygge i Nuuk - allt läggs nu på is. Dessutom kommer reformarbetet inte igång. Det handlar om den ekonomiska utvecklingen i förhållande till fiskeriet och om att förbättra levnadsvillkoren med hjälp av pensioner, säger Poul Krarup, chefredaktör på tidningen Sermitsiaq til danska tv2.

Den känsliga frågan om utnyttjande av mineralfyndigheter på Grönland var uppe till en livlig debatt redan före valet 2013. Då handlade debatten om att göra det lättare för utländska, ofta kinesiska gästarbetare, att komma till Grönland för att arbeta inom gruvdriften.

Grönland har haft svårt att locka till sig investerare, bland annat på grund av brist på arbetskraft. Sedan dess har den nuvarande regeringen inte kunnat sända klara signaler till eventuella investerare.

Jens-Erik Kirkegaard (Siumut) fungerade som gruv- och naturresursminister i den nuvarande regeringen, men hör till de ministrar som valde att avgå efter att förtroendet för regeringen hade fått sig en allvarlig törn. Han hade just innan åkt på en resa till Kina för att marknadsföra Grönlands gruvpotential för kinesiska och australiensiska investerare. Meningen var att snabbt locka till sig investerare i en situation då de ekonomiska förhoppningarna uttryckligen har riktats mot utländska gruvinvesterare.

- Det kommer uppenbarligen inte att hända och det är lite av en katastrof, eftersom resan var en av Grönlands sista chanser för att rädda London Minings järnmalmsprojekt, säger analytikern Mikaa Mered på konsultbyrån Polarisk, som ger råd till investerare i arktiska områden. London Mining har betalningssvårigheter redan från tidigare, på grund av att verksamheten ligger nere till följd av ebolaepidemin.

Nytt motstånd mot uran

Samtidigt är en stor del av grönlänningarna måna om att värna om sina naturresurser och inför dagens val har motståndet mot uranutvinning dominerat valkampanjen. För ett år sedan godkände det grönländska Landstinget utvinning av uran - ett beslut som det största oppositionspartiet Inuit Atakatigiit vill ha en ändring i, och en del av oppositionen talar för en folkomröstning i uranfrågan. Gruvverksamheten har i många år omtalats som det ekonomiska hoppet för Grönlands del, men antagligen kommer gruvdriften att skjutas åratal på framtiden.

- För ett par år sedan gick politikerna till val på att gatorna skulle vara guldbelagda och att det kommer tusentals kinesiska gruvarbetare till Grönland. Idag är det tydligt för var och en, att verkligheten är en annan, säger professor Minik Rosing från Geologisk Institut i en intervju för tv2.

Grönland har självstyre men hör till Danmark, som ansvarar för bland Grönlands säkerhetspolitik. Ön har en befolkning på drygt 56 000 personer.