Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här laddar du din elbil gratis

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2017 15:59.
laddningsstation för elbilar
Bildtext Seppo Rosvall hade svårt att rymmas in i pakeringsrutan där han kan ladda sin elbil, eftersom en felparkerad bil (med fossilt bränsle som drivmedel) tog så mycket plats.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Elbilar är fortfarande ovanliga, men det finns redan tiotals laddningsplatser för elbilar i huvudstadsregionen. Idag är många av dem dessutom gratis. Nästa år ska laddplatser för elbilar utvecklas till en lönsam affärsverksamhet.

felparkerade bilar vid laddningsstation för elbilar,
Bildtext Trångt om saligheten. Felparkerade bilar gör det svårt för Seppo Rosvall att nå laddningsstationen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

När Seppo Rosvall kör sin elbil till laddningsstationen i Böle är det trångt. Tre bilar har parkerat fel och tar upp platser som är tänkta för elbilar som tankas. Det här är ett vanligt bekymmer för Rosvall som både säljer elbilar och kör taxi med dem.

- Det borde finnas en stor skylt att andra bilar än elbilar inte får parkera här. Det är vanligt att bilar parkerar som de gjort här, fast här står att det endast är för laddning av elbilar, säger Seppo Rosvall.

laddningsstation för elbilar
Bildtext Efter att ha skickat ett textmeddelande med laddningspunktens kod öppnas locket och det går att ladda bilen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Skylten ser ut som en vanlig p-skylt och laddningspunkterna är gråa och diskreta, så laddningsstationen är lätt att missa.

Idag kan Seppo Rosvall tanka gratis vid laddplatsen i Böle som får sin el från Helsingfors Energi. Det kommer att kosta att ladda här följande år.

olika stickkontakter för elbilar
Bildtext Att ladda bilen med en vanlig stöpsel tar mera tid.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Alla som använder någonting måste också betala det han använder, säger Seppo Rosvall och jämför det med att betala för plastpåsen i butiken.

Seppo Rosvall tar fram en tjock kabel och bilen kan snabbt suga i sig elen från laddningsstationen. Men det går också att ladda bilen hemma med en vanlig stickkontakt. Rosvall konstaterar att det redan finns många vanliga eluttag för bilar, i Finland är vi vana vid att koppla el till en bilvärmare.

- Det viktigaste är att kunna ladda bilen hemma. Men om man har ärenden i stan och kör mycket är det bra att det finns platser där man kan ladda mera, säger Seppo Rosvall.

Hela elbilssystemet är så nytt att det inte bekymrar Seppo Rosvall att det inte ännu finns så många laddplatser. I Esbo finns 6 laddningsstationer, i Vanda 12 och i Helsingfors 16. En station kan ha flera eluttag, i Västra Böle kan fyra bilar laddas på en gång.

Här finns en karta över de offentliga laddningsstationerna i hela landet.

Lyssna på klippet intill för att höra hur det låter att åka elbil!

Läs också:
Marcus Lillkvist: Att leva med elbil