Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Klädesplaggen förmedlar historier

Från 2014
Uppdaterad 30.11.2014 16:03.
En bild ur Ida Taavitsainens bok.
Bildtext En bild ur Ida Taavitsainens bok.
Bild: Ida Taavitsainen

I den nya fotoboken The memory of my wardrobe, ungefär Minnet av min garderob, målar Ida Taavitsainen upp en bild av en släkthistoria genom de kläder som fyra generationer burit.

Ida Taavitsainen har alltid varit intresserad av kläder, och har sysslat med fotografering som hobby sedan hon var 14 år. Som ung trodde hon att hon skulle flytta till Storbritannien och studera kläddesign, men istället blev det fotografering.

– Jag har väldigt starka minnen till många klädesplagg. Av någon anledning ger folk ofta sina gamla kläder till mig. Min mormor ger mig gamla kläder varje gång jag är på besök, och nu har hon börjat ge mig gamla fotografier också där man kan se kläderna i användning. Jag tycker det är spännande och fascineras av historierna bakom.

Mode- och familjehistoria

En sida ur Ida Taavitsainens bok The memory of my wardrobe.
Bild: Ida Taavitsainen

Ida Taavitsainen har också fått nästan en hel garderob av sin kusins mormor, en kvinna hon aldrig själv träffat. Genom att titta på kläderna kan man bygga upp en bild av vilken sorts person hon var och vilken stil hon gillade. Därifrån kom idén till fotoboken The memory of my wardrobe, Minnet av min garderob.

– I boken kan man läsa små historier, endera om kläderna eller om människorna som burit dem. Det är en fotobok men också en mode- och familjehistoria. Där är fyra generationers kläder.

Det kan också vara spännande att sätta på sig kläder som någon tidigare generation använt. Taavitsainen säger att hon märkt hur bra hennes mammas farmors kläder sitter på henne, och har funderat på att det antagligen är genetiken som märks av. Fast farmodern hade väldigt smala armar, något som inte syns på fotografier men märks om man klär sig i hennes gamla klänning.

Slit och släng-varor

- Kläder håller inte på samma sätt idag som förut. Jag har en klänning från 1940-talet och den är i helt okej skick. Men jag tror inte att mina barn och barnbarn kommer att kunna ha några kläder som jag använder nu.

Ida Taavitsainen säger sig vara emot slit och släng-kulturen, och hoppas att boken också väcker tankar om den saken.

– Det finns inte många klädesplagg kvar som är från före 1900-talet. Då ett plagg blev för slitet för att användas till kläder använde man tyget till något annat.

I Finland kommer boken en att dyka upp i en del bokaffärer ännu före jul, men man får också redan nu tag på den nätbokhandlar.

Mer om ämnet på Yle Arenan