Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rolfs pensionsdagar går ut på att han vårdar sin käraste

Från 2014
Uppdaterad 29.11.2014 10:18.
rolf schadvoyn är närståendevårdare i kyrkslätt
Bildtext Kyrkslättbon Rolf Schadvoyn, 83, vårdar sin minnessjuka hustru två veckor i taget. Halva månaden vårdas hustrun på kommunens vårdhem.
Bild: Maria Uusikylä

I tio år har 83-åriga Rolf Schadvoyn vårdat sin fru som lider av alzheimer. Allt fler hamnar i samma situation som Rolf.

Kyrkslättbon Rolf Schadvoyn är en av över 300 000 närståendevårdare i Finland. Hans vardag är tung. Vården av hans hustru kräver hans fulla koncentration dygnet runt.

- Hon vet inte vem jag är. Det har varit så i ett par år nu. Men hon är snäll och inte längre aggressiv som hon var i ett tidigare skede av sjukdomen, berättar Schadvoyn.

Allt fler och yngre personer insjuknar i minnessjukdomar

kyrkslättbon rolf schadvoyn med barnbarnet nick schadvoyn
Bildtext Rolf Schadvoyn får stöd av sin familj i vårdarbetet. Här är han tillsammans med barnbarnet Nick Schadvoyn i familjens företag, som också håller Rolf i gång.
Bild: Maria Uusikylä

Rolf tackar sin goda fysiska kondition och säger att den har hjälpt honom att orka som närståendevårdare.

Bodil Lindholm som jobbar som koordinator för närståendevården i Kyrkslätt säger att ett av de största problemen för kommunerna är att kunna hjälpa närståendevårdarna att orka bättre.

Hon har märkt att allt fler personer insjuknar i minnessjukdomar.

- Och allt yngre personer. Vi har 50-åringar som får diagnosen alzheimer.

Vad beror det på?

- Jag tror att det beror på vår hektiska livsstil. Jag är inte läkare, men jag tror att stressen är en av de största orsakerna bakom det.

Inget enhetligt system för närståendevården

I Finland har ungefär 40 000 personer officiell status som närståendevårdare likt Rolf Schadvoyn. För att beviljas det så måste man uppfylla en del kriterier. I praktiken betyder det att vården ska vara väldigt bindande och krävande.

I snitt kan den som vårdar sin närstående få 450 euro i månaden.

bodil lindholm är närståendevårdskoordinator i kyrkslätt
Bildtext Bodil Lindholm koordinerar över 65-årigas närståendevård i Kyrkslätt.
Bild: Maria Uusikylä

- Om du dagligen hjälper till med den anhörigas basbehov som medicin, mat och klädsel så borde man vara berättigad det ekonomiska stödet, säger Bodil Lindholm på Kyrkslätts kommun.

Marja Tuomi vid förbundet Omaishoitajat ja läheiset säger att en djungel av lagar ändå krånglar till det för den som vårdar sin anhöriga.

Det finns inga enhetliga riktlinjer för hur närståendevården ska organiseras. Varje kommun bestämmer själv hur mycket de vill satsa på att stöda närståendevårdare.

- I Finland finns åtminstone 20 000 fall som uppfyller kriterierna för krävande närståendevård men som inte kan erbjudas ett stödkontrakt eftersom det inte finns tillräckligt med resurser, säger Marja Tuomi på förbundet för närståendevårdare.

Hon säger att målet är att höja antalet kontrakt från 40 000 till 60 000 fram till år 2020.

- Men det kräver också politisk vilja.

Läs mera om närståendevård:
Närståendevårdaren behöver egen tid för att orka