Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodtörstig sötnos skördar offer i Nordsjön

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Gråsälen Lina i det fredade tyska området Norddeich.
Bild: EPA/CARMEN JASPERSEN

Forskare har länge undersökt ett underligt massmord i Nordsjön. Hundratals tumlare har sköljts upp på ständerna i bland annat Holland, svårt lemlästade. Men nu, efter flera årtionden av efterspaningar, verkar man äntligen ha hittat mördaren.

Bland annat fiskare, båtar och stora rovdjur har funnits på listan över misstänkta tumlarslaktare. Efter omfattande efterforskningar har man ändå kommit fram till att gråsälen sannolikt är den skyldiga, rapporterar Iflscience.

Tumlare.
Bildtext Tumlare faller offer för gråsälen.
Bild: Kai Mattsson

Gråsälarna må vara söta, men de är också kraftiga rovdjur som kan bli uppemot 2,5 meter långa och 250 kilo tunga. Gråsälen är i själva verket det största rovdjuret i södra Nordsjön.

Obduktioner och DNA-tester

Det var en grupp belgiska forskare som till slut löste mysteriet. De märkte att en del av skadorna på tumlarna såg ut som bitmärken från gråsälständer. Därför studerade de fotografier och obduktionsresultat av över tusen tumlare, som sköljts upp längs de holländska kusterna det senaste decenniet.

Forskarna hittade flera bevis för att gråsälen ligger bakom tumlarslakten. Bland annat märkte man att många tumlare hade blivit av med stora bitar av kaloririk fettvävnad, vilket tydde på att de hade blivit föda.

För att få helt vattentäta bevis började forskarna leta DNA från gråsäl i tumlarnas bitsår, ett svårt projekt eftersom DNA lätt sköljs bort i det salta havet. Proverna gav ändå resultat. I tre olika tumlare hittades DNA från gråsäl.

Då återstod bara ett frågetecken. Sälarna kunde förstås ha ätit på tumlarna först då tumlarna redan var döda. Forskarna slog ändå fast att tumlarna hade lidit av stor blodförlust precis innan de dog, och var då säkra på sin sak.

Varför valkött?

Enligt forskarna står det klart att gråsälen ligger bakom åtminstone 17 procent av dödsfallen bland tumlarna som sköljts upp på stränderna.

Det finns ändå ett olöst mysterium. Man vet fortfarande inte varför gråsälarna, som i vanliga fall äter fisk, plötsligt har börjat äta små valar. En teori är att sälarna har blivit förtjusta i valkött då de smakat på tumlarindivider som fastnat i fiskenät.

Och det är inte bara tumlare som ska var på sin vakt. Forskarna uppmanar också människor som badar vid Hollands kuster att se upp för hungriga gråsälar.

Forskningsresultaten publicerades i Proceedings of the Royal Society B.

Diskussion om artikeln