Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mubarak friad från mordanklagelser

Från 2014
Uppdaterad 29.11.2014 12:46.
Mubarak på väg till rättegången
Bild: EPA

En domstol i Kairo beslöt i dag att lägga ned mordåtalet mot Egyptens tidigare president Hosni Mubarak. Den egyptiska revolutionen år 2011 är nu ett minne blott.

Mubarak och sju av hans säkerhetschefer stod åtalade för delaktighet i dödandet av hundratals människor under de demonstrationer som ledde till att Mubarak störtades år 2011.

Mubarak har dömts till livstid redan en gång för morden, men den domen revs upp år 2012.

I dag lades alltså hela åtalet ned och hans säkerhetschefer friades också, bland dem den förre inrikesministern Habib al-Adli.

Dessutom friades Mubarak, två av hans oljeministrar och hans två söner Alaa och Gamal från olika korruptionsanklagelser.

Mubarak kommer ändå att fortsätta avtjäna en annan korruptionsdom i husarrest på ett militärsjukhus i Kairo.

Revolutionen ett minne blott

Det politiska klimatet i Egypten har förändrats helt sedan revolutionen år 2011. Många av Mubarak-erans militära- och andra ledare har stort inflytande igen, medan ledande demokratiaktivister har fängslats.

Det egyptiska domstolväsendet är i hög grad politiserat.

Den egyptiska staten och de egyptiska medierna har skrivit om revolutionshistorien. Upproret år 2011, då Mubarak störtades, utmålas nu mera ofta som en konspiration som var ämnad att destabilisera Egypten.

Däremot beskrivs protesterna sommaren 2013 som den "verkliga" revolutionen. Det var de protesterna som ledde till att militären avsatte president Muhammad Mursi. Muhammed Mursi tillhörde det Muslimska brödraskapet - den islamistiska rörelse som hade vunnit valet efter revolutionen 2011.

Nu är Muslimska brödraskapet den egyptiska statens främste fiende och alla dess ledare har fängslats. Demokratiaktivisterna som ledde upproren år 2011 och delvis också år 2013 utmålas som bråkstakar och många av dem har också fängslats.

Lördagens dom kan ännu överklagas, men största delen av egyptierna har redan tappat intresset för rättsfallet.

Diskussion om artikeln