Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabor fyller bokförråd när biblioteket stänger

Från 2014
Uppdaterad 29.11.2014 15:42.
Vasa huvudbibliotek
Bildtext Vasa huvudbibliotek
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

En halv miljon böcker ska föras in i ett nytt system och då stänger biblioteken i Vasa. Sista helgen innan den tre veckor långa avbrottet passade Vasabor på att bunkra upp med böcker.

Biblioteket stänger - Vasabor passade på att låna böcker - Spela upp på Arenan

På måndag stänger Vasas huvudbiblioteks verksamhetsställen och håller stängt till den 22 december. Under tre veckor är det alltså inte möjligt att låna, förnya eller reservera böcker. Därför var det många som passade på att låna nu i helgen istället.

Anette Railio
Bildtext Anette Railio passar på att låna böcker.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka
Inger Hagman-Silvander
Bildtext Inger Hagman-Silvander håller mest till i läsesalen.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka
Pertti Sevola
Bildtext Pertti Sevola
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Bland bokhyllorna står Anette Railio. För henne är biblioteket en viktig instans och hon besöker regelbundet huvudbiblioteket.

- Nu försöker jag låna allt inför julen och hela december på en och samma gång. Det går åtminstone en bok i veckan så det gäller att passa på nu. Biblioteket har informerat bra på förhand och jag har planerat utifrån det, säger Railio.

Helt och håller stänger biblioteket ändå inte. Avdelningen för tidskrifter och tidningar håller fortsättningsvis öppet i december. Och det gläder Inger Hagman-Silvander som oftast kommer till biblioteket för att läsa tidningar eller använda dator.

Korg full av böcker

Det rör sig om en halv miljon verk som ska överföras från det gamla bibliotekssystemet till det nya under de tre veckor biblioteket håller stängt. Samtidigt ska bibliotekets personal lära sig använda det nya systemet.

Uppe på huvudbibliotekets andra våning går Tiina Sillanpää med en lång lista av böcker som ska lånas. Hon ska skriva sin pro gradu-avhandling i januari och måste passa på att låna redan nu.

- Jag har med mig en korg som jag fyller helt och hållet med böcker. Förhoppningsvis får jag med mig allt, säger Sillanpää.

I läsesalen sitter Holger Björs försjunken i dagens tidning. Lyckligtvis håller tidningsavdelningen öppet, men Björs tycker tre veckor är väl länge att hålla biblioteket stängt. Tidpunkten ifrågasätter han också och undrar om man inte kan vänta till efter årsskiftet.

Det nya bibliotekssystemet är i full användning 22 december då biblioteken öppnar i gen. Samma system kommer att användas i både Vasa och Lillkyro.

Läs också: Vasa stadsbibliotek håller stängt i en månad