Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweiz folkomröstar åter om invandringen

Från 2014
Uppdaterad 30.11.2014 10:45.
Demonstration mot Ecopop-initiativet om att begränsa invandringen
Bild: EPA/WALTER BIERI

Schweiz folkomröstar på söndagen om att kraftigt begränsa invandringen. Det är andra gången i år som Schweiz röstar om skärpta invandringslagar.

I februari beslöt landet med ytterst knapp majoritet att skärpa reglerna för invandring från EU-länder, vilket fick EU att reagera kraftigt.

Det nya förslaget från miljöorganisationen Ecopop går mycket längre och skulle begränsa nettoinvandringen till bara 0,2 procent av befolkningen. På det här sättet vill man kraftigt minska befolkningstillväxten i Schweiz.

"Ett hårt slag mot ekonomin"

Enligt initiativets anhängare skulle mindre invandring skydda miljön. Minskad befolkningstillväxt betyder också mindre behov av till exempel nya transportleder och bostäder, resonerar man.

Enligt opinionsmätningarna har motståndarna ändå en klar ledning. Nej-sidan, dit bland annat alla de stora partierna hör, menar att Ecopop:s förslag skulle vara ett hårt slag mot Schweiz ekonomi, eftersom det skulle göra det svårare att rekrytera kunniga utlänningar.

De senaste tjugo åren har Schweiz befolkning vuxit med över en miljon till 8,2 miljoner. Ungefär en fjärdedel av Schweiz befolkning är inte schweiziska medborgare.

Större guldreserv?

På söndagen ordnas också två andra folkomröstningar i Schweiz. Den ena gäller landets guldreserv. Enligt det så kallade guldinitiativet måste Schweiz öka sin guldreserv från 7 procent till 20 procent av valutareserven för att öka den finanspolitiska säkerheten.

Anställda vid Bundesbank visar upp guldtackor under en presskonferens på centralbankens huvudkontor den 16 januari 2013.
Bild: EPA / Frank Rumpenhorst

Enligt kritikerna skulle en större guldreserv göra det svårare för landets centralbank att hålla francens kurs nere genom att stödköpa valuta.

Också i den här frågan har nej-sidan legat före i opinionsmätningarna.

Omröstningen har väckt intresse internationellt eftersom många länder överväger att öka sina guldreserver.

Läs mera om guldinitiativet här.

Schweizarna ska också rösta om ett enhetligt skattesystem för rika utlänningar. I dag kan schweiziska kommuner förhandla enskilt med de nyinflyttade utlänningarna om hur mycket skatt de ska betala.

Enligt kritiker leder det här till att de schweiziska kommunerna skattetävlar med varandra.