Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moldavien väljer mellan öst och väst

Från 2014
Uppdaterad 30.11.2014 16:37.
parlamentsval i Moldavien 2014
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Ett av Europas fattigaste länder väljer parlament på söndagen. Moldavien står inför ett vägskäl, att antingen närma sig EU ytterligare, eller knyta starkare band till Ryssland.

Den förra sovjetrepubliken Moldavien väljer idag att antingen låta den EU-vänliga koalitionen sitta kvar, eller välja partier som vill skapa starkare ekonomiska band med Ryssland.

Det sittande 101-mannaparlamentet är det första som har suttit hela sin fyraårsperiod sedan år 2005, och det styrande partiets mål är att Moldavien ska bli EU-medlem år 2020.

- Jag tror att vi kommer att närma oss Europa ytterligare, men jag tror inte att det är bra. Vad för gott väntar oss i EU? Länder som har gått med i EU är inte nöjda, så vi kommer knappast att vara nöjdare än de som är missnöjda nu, säger Sergiu Cotruta i huvudstaden Chisinau.

En annan invånare, Vaisile Puica, är av annan åsikt.

- Vår framtid är i Europa, Jag har fyra barn och jag hoppas att de kan få en utbildning utomlands. Jag vill att de ska studera där, inte här, säger han.

Ukrainakrisen påverkar

Premiärministern Iurie Leancas liberaldemokratiska parti är mer EU-vänligt än koalitionspartern, det Demokratiska partiet.

Det partiet som är mest pro-EU och pro-Nato, Liberalerna, lämnade den makthavande koalitionen och gick ifjol med i oppositionen i stället.

Valet i Moldavien har fått en vidare betydelse på grund av Ukrainakrisen. Landet har precis som Ukraina i år undertecknat ett associationsavtal med EU, vilket ledde till att Ryssland stoppade importen av kött, frukt och vin från landet.

Efter EU är Ryssland Moldaviens största handelspartner, och importstoppet har varit ett hårt slag mot landets ekonomi. Ryssland kan dessutom erbjuda landet billig gas.

Det här försöker oppositionen nu spela på, och Lilia Ukrainets är förvirrad.

- Jag vet inte ens vem jag ska rösta på. Inget har blivit gjort de senaste fyra åren, och det finns ingen vi kan lita på, säger hon.

Den Rysslandsorienterade oppositionen har högljutt kritiserat hur röstandet har organiserats utomlands.

- Antalet röstningsställen utomlands är helt oproportionerligt. Vi vet att det finns 700 000 moldaver i Ryssland, och bara fem röstningsställen har öppnats där. I Europa bor det däremot 300 000 moldaver, och de har 50 röstningsställen, säger Artur Resetnicov som är ledare för kommunistpartiets valhögkvarter.

I likhet med sin granne Ukraina har Moldavien i öst en prorysk utbrytarrepublik, Transnistrien, som inte deltar i valet.

Olidligt spännande

Valet ser ut att bli en riktig nagelbitare, även om förhandsuppgifter ger de EU-vänliga partierna ett litet försprång.

Den proryska sidan väntas ändå få vatten på kvarn efter att ett rysksinnat parti i sista minuten förbjöds att ställa upp i valet på grund av att de hade fått olagligt ekonomiskt stöd utomlandsifrån.

Partiets ledare har nu flytt till Ryssland.

Men det finns också de som inte ser något positivt i att välja mellan öst och väst.

- Jag tycker inte att Moldavien borde närma sig någon, utan förbättra kontakten med både EU och Ryssland. Vi ska vara ett självständigt land, utveckla Moldavien och bygga upp framtiden, säger Valentina Savchuk.

Diskussion om artikeln