Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänsterkandidaten Vázquez vann i Uruguay

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2014 09:05.
Vazqués ny president i Uruguay
Bild: Wikimedia Commons

I Uruguay tog vänsterkandidaten Tabaré Vázquez hem en klar seger i gårdagens presidentval. Han har en striktare och mera "presidentmässig" framtoning än sin företrädare och partikamrat, den populäre José Mujica.

Den favorittippade vänsterkandidaten Tabaré Vázquez fick 52,8 procent av rösterna i söndagens presidentval. Hans främste rival höger-centerkandidaten Lacalle Pou fick bara drygt 40 procent.

Vázquez var president i det lilla sydamerikanska landet också mellan åren 2005 och 2010, då vänstern inledde sitt decennium vid makten.

Vázquez lovade att den här presidentperioden inte blir en upprepning av hans förra mandatperiod.

- Det kommer inte att bli mera av samma sak, eftersom Uruguay i dag inte är det samma som under 2005 eller 2010, sade Vázquez i sitt segertal.

Han har lovat mera friheter och rättigheter och mera ekonomisk, social och kulturell utveckling.

Striktare än sin företrädare

Uruguays president José Mujica
Bild: EPA/IVAN FRANCO

Vázquez' företrädare José Mujica, som kommer att sitta kvar på presidentposten fram till den första mars, har varit mäkta populär. Han kallas för "världens fattigaste president" på grund av sin anspråkslösa livsstil.

Mujica har gett största delen av sin lön till välgörenhet, bor i en förfallen bondgård och kör en gammal Volkswagenbubbla. Han besökte också FinlandFinland den här hösten. Yle Nyheter träffade då honom.

Cancerläkaren Vázquez beskrivs som betydligt stramare och mera "presidentlik" än den hyllade Mujica. De två har inte alltid dragit jämnt, trots att de tillhör samma vänsterparti.

Uruguays författning tillåter inte Mujica att ställa upp för en ny mandatperiod.

Mujica legaliserade abort, samkönade äktenskap och marijuana under sin mandatperiod. Den inledda reformen för att legalisera både försäljning och produktion av marijuana är inte helt slutförd ännu.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det oklart hur Vázquez kommer att agera i marijuanafrågan. Just den reformen har inte övertygat majoriteten av uruguayarna.