Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kyrkan fick hundratals nya medlemmar under helgen

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2014 15:03.
Lovisa kyrka i solsken, vattenfontän i förgrunden
Bild: yle/Berislav Jurisic

Antalet personer som ansökte om medlemskap i kyrkan ökade under veckoslutet.

Sammanlagt har den evangelisk-lutherska kyrkan fått ungefär 400 nya medlemmar mellan fredag och söndag, via kyrkans webbtjänst. Under vanliga dagar är det mellan 20 och 40 som träder in i kyrkan via webbtjänsten, berättar Ulla Oinonen som ansvarar för webbtjänsten Liity kirkkoon.

Webbtjänsten är inte det enda sättet att blir medlem i kyrkan. Ungefär två tredjedelar av dem som går med i kyrkan brukar göra det via webben, och en tredjedel direkt via församlingarna.

De som blir medlemmar i kyrkan via webben behöver inte ange någon orsak, men många har meddelat att ärkesbiskop Kari Mäkinens positiva uttalanden om den könsneutrala äktenskapslagen har spelat in.

Mäkinen har ställt sig bakom lagen som riksdagen röstade för i fredags.

Under veckoslutet lämnade över 13 000 finländare kyrkan. Det här är ungefär lika många som de som träder in i kyrkan på ett helt år, om man inte räknar med dop och konfirmationer.

Enligt webbtjänsten Eroakirkosta var det främst konservativa medlemmar som lämnade kyrkan under helgen, som reaktion på ärkebiskopens positiva inställning till könsneutrala äktenskap.

Ingen statistik över varför folk blir medlemmar

Forskaren Veli-Matti Salminen på Kyrkans forskningscentral säger att det inte finns någon entydig statistik på varför folk väljer att bli medlemmar i kyrkan, eftersom de som ansöker om medlemskap inte behöver ange någon orsak.

Det är vanligt att de som träder in i kyrkan senare i livet är sådana som vänder tillbaka efter att de redan har gått ur. Många är också finländare som har bott utomlands och flyttar hem igen, och då vill bli medlemmar i kyrkan i Finland. Och så finns de som vill gifta sig i kyrkan eller ska bli faddrar och därför vill bli medlemmar. De utgör en stor grupp.

- Men många fattar helt enkelt ett personligt beslut. Det har ganska mycket att göra med, så som också i utträdet, att man personligen har funderat på saken en längre tid och kommit till ett sådant resultat, säger Salminen.

Då kan ett uttalande eller en händelse i samhället trigga beslutet, så som den könsneutrala äktenskapslagen.

- Men jag tror inte att beslut om vare sig inträde eller utträde fattas utan en längre tids fundering, säger Salminen.

Ärkebiskopens uttalanden påverkar

Under veckoslutet har kyrkan fått ovanligt många nya medlemmar. Enligt Salminen kan det vara så att de ser ärkebiskop Kari Mäkinens uttalanden som en signal om att folk som tidigare inte kände sig välkomna i kyrkan nu är välkomna.

Ungefär tre fjärdedelar av finländarna hörde till den evangelisk-lutherska kyrkan i slutet av fjolåret.

- Därför finns det förstås flera som är medlemmar och funderar på att träda ut, och färre som inte är medlemmar och tänker att de kanske kunde träda in, konstaterar Veli-Matti Salminen på Kyrkans forskningscentral.

Läs också: Grönt ljus: Alla ska få gifta sig

Diskussion om artikeln